Закон і Бізнес


ВККС дала ГРД 10 днів аби виправитися


27.03.2018 12:25
4835

Вища кваліфікаційна комісія суддів пропонує Громадській раді доброчесності продовжувати виконання своїх обов’язків та зважати на прості правила оформлення документів. Для усунення недоліків вже поданих документів ВККС надала ГРД додаткові 10 робочих днів.


Нагадаємо, ГРД відмовилась виконувати приписи Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно документів, які надсилаються до Комісії, та оголосила про припинення своєї участі у кваліфікаційному оцінюванні. Проведення кваліфікаційного оцінювання – один з елементів судової реформи. І саме для нього згідно зі статтею 87 профільного закону було створено Громадську раду доброчесності.

У зв’язку із зазначеним ВККСУ запропонувала Громадській раді доброчесності виконувати покладені на неї законом обов’язки та сприяти оцінюванню суддів шляхом надання ґрунтовних, належним чином оформлених висновків та інформації стосовно суддів України. Для усунення недоліків вже поданих документів ВККСУ надала ГРД додаткові 10 робочих днів.

З листопада 2017 року перші 990 суддів із 5700 розпочали проходити оцінювання. 23 березня 2018 року відбулися перші співбесіди.

Під час проведення співбесід ВККСУ була змушена перенести співбесіди із 17 суддями через невідповідність поданих ГРД висновків Регламенту ВККСУ, що передбачає прості правила:

подавати інформацію та висновки завчасно (за 10 днів до початку співбесіди);

підписувати документи, що подаються ГРД (всіма членами ГРД, які брали участь у їх ухваленні);

надавати можливість суддям пояснити виявлені ГРД факти (рекомендації та звіти КРЄС №17, Ради Європи, БДІПЛ/ОБСЄ щодо права судді на відповідь).

У ВККС наголошують, що комісія діє відповідно до законодавства України, оскільки дотримання процедур важливе для забезпечення прав всіх людей, які чекають на результати судової реформи. Це стосується встановлення порядку проведення кваліфікаційного оцінювання, яке визначено профільним законом, оголошення графіків та надання часу для виправлення недоліків для максимального врахування інформації від представників ГРД.

Закон і Бізнес