Закон і Бізнес


Скажіть спаму «Стоп!»


№13 (1363) 31.03—06.04.2018
4180

Схоже, народним обранцям теж набридло видаляти зі своїх смартфонів різноманітні рекламні повідомлення. Тож вони вирішили призначити відповідальних за це і пригрозити їм новими санкціями.


У пояснювальній записці до проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії спаму» (№8186) його метою зазначено «захист абонента телекомунікаційних послуг від  несанкціонованих електронних, текстових та/або мультимедійних повідомлень». Особливо — від шахрайських.

Документ зобов’яже осіб, що здійснюють розсилку, та операторів зв’язку отримувати від замовників згоду споживачів щодо одержання таких повідомлень. Інакше їм загрожуватимуть адміністративні і навіть кримінальні санкції за сприяння розсилці спаму. Щонайменше це буде штраф у розмірі 500 прожиткових мінімумів. Максимум — обмеження волі на 3 роки

Та головне, що споживач може розраховувати на компенсацію у розмірі місячної абонентської плати або останнього платежу, якщо послуга надається на умовах передплати. Також він має отримати від оператора перелік підписок на розсилки, згоду на які він дав (свідомо чи не свідомо). І в такому повідомленні має передбачатися механізм відмови від розсилок, зокрема, шляхом зворотного повідомлення відправнику зі словом «Стоп».

Що ж, принаймні на платі за таке зворотне повідомлення оператор також зможе заробити копійку.