Закон і Бізнес


Іноземці — поза підозрами


№13 (1363) 31.03—06.04.2018
4169

У Міністерстві юстиції зрозуміли, що переборщили із антикорупційними запобіжниками. Насамперед, із колом осіб, на яких поширюються вимоги щорічно подавати декларації про доходи.


З подачі відомства Кабінет Міністрів уже зареєстрував у ВР проект закону «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (№8158).

Документом передбачено зміни у пп.«а» п.2 ч.1 ст.3 закону. Мін’юст вирішив, що немає сенсу вивчати декларації усіх посадовців юридичних осіб публічного права. Достатньо знати про статки керівників та їх заступників, голів та членів наглядової ради, одноосібних керівників виконавчого органу юросіб, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50%.

Водночас, від подання декларацій, а отже і від антикорупційного контролю, автоматично звільнять іноземців-нерезидентів, які претендуватимуть на ці посади керівника. Бо, виявляється, законодавством інших країн забороняється розголошувати деякі види інформації, що стосуються конкретної особи.

Здавалося б, якщо є такі обмеження, то іноземець має право вибору: або їхати заробляти в Україні, або шукати інше місце для працевлаштування. Однак Уряд вирішив, що заради залучення «ефективних менеджерів» можна вдатися і до дискримінації за ознаками громадянства.