Закон і Бізнес


Правники пояснили недоліки реформи господарської юрисдикції


27.03.2018 14:02
4689

Визначення нової модельної кількості суддів у господарських судах на підставі попередньої редакції процесуального законодавства та даних 2017 року щодо кількості модельних справ і строків їх розгляду, має низку недоліків.


Комітет з процесуального права Асоціації правників України звернувся до  голови ВРП Ігоря Бенедисюка, голови ДСАУ Зеновія Холоднюка та голови РСУ Олега Ткачука із проханням утриматись від поспішних рішень щодо скорочення штатної чисельності суддів господарської юрисдикції, передає «Закон і Бізнес».

На думку правників, запропоноване зменшення кількості суддів господарських судів несе значний ризик зниження ефективності судового процесу.

Зокрема, у документі звертається увага на те, що запропоноване скорочення модельної кількості суддів, розраховане на основі середнього строку розгляду справ за попередньою редакцією Господарського процесуального кодексу України, не враховує кардинальні зміни до процесуального законодавства, що набрали чинності 15 грудня 2017 року. Господарський процес уніфіковано з цивільним та адміністративним процесами, введені нові інститути, які історично не були притаманні господарській юрисдикції (стадійність, підготовче засідання, допит свідків тощо).

Тому не можуть вважатися вірогідним показником витрати часу суддями на розгляд справ, розраховані на основі усталеної судової практики застосування суддями попередньої редакції процесуальних кодексів.

В АПУ переконані, що будь-яке питання реформування судової системи, а надто питання значного скорочення суддівських посад, потребує прозорого публічного обговорення з усіма зацікавленими сторонами Відтак, правники закликали утриматись від поспішних рішень щодо скорочення штатної чисельності суддів господарської юрисдикції.

З текстом резолюції комітету АПУ можна ознайомитися за посиланням.

Закон і Бізнес