Закон і Бізнес


ВККС запевняє, що зможе сама оцінити доброчесність суддів


26.03.2018 16:29
19481

На брифінгу ВККС, організованому у відповідь на брифінг ГРД, на якому остання заявила про припинення участі в оцінюванні, «щоб не легітимізувати його», члени Комісії виклали свою точку зору проблеми.


Так, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка продемонстрував суддівське досьє – чималий документ, – з яким члени колегій виходять на співбесіду з кожним власником мантії. Він наголосив, що кожній співбесіді передує ґрунтовна підготовка. Тому орієнтуватися лише на тривалість співбесіди не слід. До того ж перші співбесіди проводилися з суддями, щодо яких не було висновків ГРД, а також інформації від правоохоронних органів. Оцінювання суддів щодо яких відкриті дисциплінарні справи – зупинені, передає журналіст «ЗіБ».

Окрім того, у ВККС наголошують, що процедуру оцінювання не слід порівнювати з конкурсом до Верховного Суду. Завданням конкурсу було обрання кращих з кращих, а завданням оцінювання є перевірка можливості діючих суддів вершити правосуддя.

У Комісії впевнені, що зможуть самостійно впоратися з оцінюванням доброчесності кандидатів. Проте вважають висновки ГРД корисною інформацією, яка потрібна Комісії для роботи.

Зазначимо, 23 березня у ВККС стартували співбесіди з суддями в межах процедури оцінювання на відповідність займаній посаді. ГРД розкритикувала співбесіди, заявивши, що вони проводилися формально і одноголосно вирішив припинити свою участь у процедурі. Не сподобалося «радникам» те, що співбесіди були дуже нетривалі, трансляція перервалася, а їхні висновки, за твердженнями самих членів ГРД, ВККС не були враховані.

Закон і Бізнес