Закон і Бізнес


Гарантії адвокатської діяльності на практиці не дотримуються, – думка


26.03.2018 11:35
4057

З боку держави є спроби змінити закон про адвокатуру в такий спосіб, що НААУ втратить статус єдиного голосу всієї професійної спільноти та не зможе виступати на захист адвокатів, представляти єдину публічну позицію для відстоювання професійних прав.


Про це заявив голова Комітету з міжнародних зв'язків Національної асоціації адвокатів України Іван Гречківський під час сесії конференції «Кримінальні провадження проти адвокатів» у Литві, передає «Закон і Бізнес».

За повідомленням прес-служби НААУ, І.Гречківський зазначив, що чинний закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» містить ефективні гарантії професійної діяльності, проте вони не дотримуються на практиці, а захист прав адвокатів не отримує належної уваги з боку держави.

Також він вказав на те, що хоча адвокати мають спеціальний процесуальний статус, правоохоронні органи обходять норми закону. Так, ради адвокатів регіонів можуть бути не повідомлені вчасно про проведення обшуків чи затримань адвокатів. Під час обшуків практикується вилучення будь-яких віднайдених документів, зокрема адвокатських досьє.

«Цьому сприяє завантаженість слідчих суддів. Адже у їхніх санкціях на обшук у адвоката перелік документів та речей, що мають бути вилучені, не деталізується або визначається нечітко. Застосування сили під час проникнення до адвокатських офісів з боку правоохоронців є зростаючим трендом в останні роки», – ідеться в повідомленні.

Окрім цього, І.Гречківський наголосив на тому, що в порушення норм профільного закону відбувається ототожнення адвоката з клієнтом, і такий підхід дає інструменти для прослуховування адвокатів та викликів їх як свідків, затримання щодо справ їхніх клієнтів.

Зазначимо, 22 березня у Вільнюсі відбулася конференція «Привілеї правничої професії: виклики у сучасному суспільстві». Організували захід Асоціація адвокатів Литви, Рада правничих та адвокатських товариств Європи та Американська асоціація адвокатів.

Закон і Бізнес