Закон і Бізнес


Споживче банкрутство може дозволити лише заможна держава, – думка


23.03.2018 15:23
6153

Прийняття Кодексу з процедур банкрутства призведе до банкрутства банків та погіршення економічної ситуації в країні. Так, отримавши зранку кредит, увечері можна ставити питання щодо відкриття процедури банкрутства та тривалий час взагалі не повертати кредит.


На цьому наголосив суддя Вищого господарського суду України, д.ю.н., професор, завідувач кафедри загально правових дисциплін Інституту управління і права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Борис Поляков під час науково-практичної конференції «Актуальні проблеми реформування законодавства про банкрутство», передає «Закон і Бізнес».

При цьому він зазначив, що в такий спосіб боржники можуть взагалі позбавитися кредитних зобов’язань.

«Фізичні особи чи не єдина категорія позичальників, які повертають кредити. Якщо дозволити їх банкрутство, ми остаточно доб’ємо банківські установи», – зазначив Б.Поляков.

За його словами, у країнах Євросоюзу споживче банкрутство є найболючішою темою. Під впливом реклами молодь масово скупає смартфони, отримуючи при цьому кошти в банківських установах, однак за браком коштів кредити не повертає. Таку розкіш як споживче банкрутство може собі дозволити лише економічно заможна держава.

Також під час конференції учасники зазначили, що проект Кодексу з процедур банкрутства (№8060)за своєю суттю повністю відтворює зміст проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності процедур банкрутства», зареєстрованого в Верховній Раді України 21 жовтня 2016 року за № 3132-д, за виключенням споживчого банкрутства.

Нагадаємо, Кодекс з процедур банкрутства прийнято Верховною Радою за основу 20 березня.

Закон і Бізнес