Закон і Бізнес


Кому жити добре

Найщасливішими людьми у світі виявилися фіни


Хто міг би подумати, що в холодній і не багатій на ресурси країні живуть щасливіше, ніж у державах з розви-ненішою економікою.

№11-12 (1361-1362) 17.03—30.03.2018
10273

Куди податися у пошуках щастя? До Фінляндії — відповідають соціологи. Саме ця країна очолила рейтинг найщасливіших у світі.


Згідно з доповіддю ООН World Happiness Report-2018 після Фінляндії йдуть Норвегія, Данія та Ісландія. Прикметно, що останні кілька років ці держави Північної Європи утримують лідерство.

Для складання рейтингу в 156 країнах було проаналізовано низку показників: добробут, тривалість життя, соцпідтримку, рівень корупції, ступінь особистої свободи. Крім того, в 117 з них був оцінений рівень благополуччя і щастя іммігрантів. І за цим показником Фінляндія теж виявилася лідером.

«Я просто бачу, як добре все тут працює. Медичне обслуговування безкоштовне для всіх. Транспорт функціонує ефективно. Освіта доступна, з найменшими витратами для студентів і їхніх сімей», — розповіла Euronews вчителька, яка приїхала до Фінляндії зі Сполучених Штатів.

До речі, США за останній рік опустилися з 14-го на 18-е місце.

Україна опинилася на 138 місці — між Суданом і Того. Це найгірші дані для пострадянських країн як в абсолютному показнику, так і за ступенем погіршення, якщо порівнювати з доповіддю за 2010 рік. Правда, нас не надто випередили Грузія і Вірменія (128 і 129-е місце відповідно).