Закон і Бізнес


Нотаріуси не вправі відповідати на запити адвокатів, – НПУ


22.03.2018 11:12
16787

Нотаріуси не належать до суб’єктів, до яких може бути адресований адвокатський запит. А в разі такого запиту нотаріуси в силу закону зобов’язані відмовити в наданні запрошуваної в запиті інформації, адже вона належить до нотаріальної таємниці.


Про це заявила Нотаріальна палата України в листі до Національної асоціації адвокатів України, «ЗіБ».

В НПУ зазначили, що останнім часом збільшилась кількість випадків звернення адвокатів до нотаріусів із адвокатськими запитами щодо надання інформації, пов’язаної із вчиненням нотаріальних дій, незважаючи на те, що вказана інформація є нотаріальною таємницею і її надання призводитиме до порушення прав фізичних та юридичних осіб.

«Варто зазначити, що виходячи із положень Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», нотаріуси не належать до суб’єктів, яким може бути адресований адвокатський запит», – ідеться в повідомленні прес-служби НПУ.

Відповідно НПУ просить адвокатську спільноту припинити практику незаконних спроб притягнення нотаріусів до адміністративної відповідальності (по ч. 5 ст. 212-3 КУпАП) за правомірну відмову від надання інформації, яка належить до нотаріальної таємниці, а також виклику нотаріусів на засідання регіональних рад адвокатів. «Чинне законодавство не містить положень, які б встановлювали обов’язку нотаріуса бути присутнім на засіданні ради адвокатів», – зазначили в НПУ.

Водночас НПУ запропонувала НААУ провести спільні зустрічі для пошуку варіантів вирішення проблем, пов’язаних із недосконалістю законодавства, зокрема щодо правил подання адвокатських запитів.

Закон і Бізнес