Закон і Бізнес


Корона не впаде


№11-12 (1361-1362) 17.03—30.03.2018
5033

Свобода висловлювання думки повинна захищатися в демократичному суспільстві доти, доки не переходить в образи особи. Можна, наприклад, публічно спалити фото короля, якщо це — форма протесту проти монархії як інституту.


Такий висновок зробив Європейський суд з прав людини (рішення від 13.03.2018 у справі «Stern Taulats and Roura Capellera v. Spain»).

У вересні 2007 року, коли король Іспанії перебував з офіційним візитом у Жироні, два жителі Каталонії в ході акції протесту підпалили велику фотографію вінценосного подружжя, тримаючи її догори ногами. Суд засудив їх до 15 місяців тюрми, але потім замінив покарання штрафом у розмірі €2700 з кожного. Довелося заплатити. Інакше борцям за незалежність Каталонії довелося б відбути строк за ґратами.

На відміну від Конституційного суду Іспанії, у Страсбурзі не побачили в спалюванні фото підбурювання до насильства й образа корони. ЄСПЛ вирішив, що це було не атакою на короля як особу, а засудженням його як символу державного апарату й сил, котрі, за словами заявників, захопили Каталонію. Й акція виражала вимогу відмови від монархії як інституту.

У Страсбурзі нагадали, що для привернення уваги засобів масової інформації допустимо використовувати «певний ступінь провокації для передання критичного повідомлення в контексті свободи вираження». Суд повторив, що свобода висловлювання думки поширюється на «інформацію» та «ідеї», які можуть бути образливими або такими, що шокують. Але такі вимоги плюралізму й терпимості, без яких не було б «демократичного суспільства».

Та й кримінальне покарання у вигляді тюремного висновку не пропорційне законній меті, яку ставлять перед собою та яка необхідна в такому суспільстві. Отже, Суд установив порушення ст.10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Відповідно, Іспанія має виплатити кожному із заявників по €2700 (суму штрафу) та €9000 сумарно для покриття судових витрат.