Закон і Бізнес


АПУ: статтю 375 КК використовують для тиску на суддів


14.03.2018 18:04
4850

Асоціація правників України закликає розпочати суспільну дискусію щодо доцільності збереження у КК ст.375, яка в українських реаліях перетворилася у спосіб тиску на суддів з боку прокуратури, та просить ВРП провести публічні слухання з цього питання.


Про це повідомляє прес-служба АПУ, передає «Закон і Бізнес».

У відкритому зверненні щодо забезпечення незалежності суддів АПУ зазначає, що 1 березня 2018 року суддя Київського районного суду м. Харкова Денис Нев’ядомський виніс ухвалу щодо повернення обвинувального акту прокурору через порушення конституційного права обвинуваченого на захист, а також ухвалу про відмову у задоволенні клопотання прокурора про продовження строку тримання обвинуваченого під вартою.

У відповідь прокуратура Харківської області, за повідомленням АПУ, розпочала кримінальне провадження щодо судді на підставі статті 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанов).

«Такі дії, на нашу думку, грубо порушують статтю 126 Конституції України, яка  гарантує незалежність та недоторканість суддів, а також забороняє будь-який вплив на них», – переконані члени Асоціації.

АПУ просить Вищу раду правосуддя провести публічні слухання за участю Генеральної прокуратури України та інших зацікавлених осіб щодо проблем застосування статті 375 КК задля усунення загрози незалежності суддів. При цьому правники зазначають, що склад злочину, передбачений цією статтею, охоплюється, з одного боку, складом злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, а з іншого – підставами дисциплінарної відповідальності суддів.

Також АПУ закликає ГПУ провести розслідування, дати оцінку діям прокуратури Харківської області, а також вжити невідкладних дій щодо недопущення тиску на суддів з боку прокурорів.

Закон і Бізнес