Закон і Бізнес


ПДФО і ЄСВ пропонують сплачувати самостійно


14.03.2018 13:40
4611

Депутати пропонують платникам податків самостійно сплачувати податок на доходи фізичних осіб та єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.


Таке положення містить законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання податкової відповідальності громадян», зареєстрований у Верховній Раді під №8109, передає «Закон і Бізнес».

Як зазначили автори проекту закону, нині більшість громадян не мають достатнього розуміння, яку саме частину своїх доходів вони сплачують до бюджетів різних рівнів як податкові зобов’язання, а отже і не мають достатньої мотивації для здійснення контролю за витрачанням бюджетних коштів.

«Також через несамостійність сплати ПДФО громадяни фактично не користуються передбаченими чинним законодавством податковими пільгами, оскільки процедура отримання надміру сплаченої частини податку на доходи фізичних осіб вкрай забюрократизована», – ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Задля уникнення проблем на початку впровадження цієї норми, у законопроекті передбачено можливість найманого працівника, платника податків цих податкових зобов’язань, на добровільних засадах доручати їх адміністрування своєму роботодавцю.

Водночас запропонованим проектом загальне фіскальне навантаження ПДФО + ЄСВ знижується до 25% (10% ПДФО та 15% ЄСВ). За словами авторів законопроекту, це відповідає даним міжнародних досліджень, згідно з якими для детінізації необхідно щоб співвідношення загальної ставки податків до витрат на ухилення від їх сплати не перевищувало 3 до 1.

«Таке фіскальне навантаження має привести до процесу детінізації виплат заробітної плати і поступового збільшення надходжень до бюджету та пенсійного й інших соціальних фондів. Законопроектом також передбачено зняття обмеження розміру бази для сплати єдиного соціального внеску, що також сприятиме збільшенню надходжень до пенсійного й інших соціальних фондів», – переконані автори проекту закону.

Закон і Бізнес