Закон і Бізнес


Від Маріуполя до Бахмута

Судді-спікери Донеччини вчилися спілкуватися з представниками ЗМІ


№10 (1360) 10.03—16.03.2018
Світлана МАКСИМОВА, спеціально для «ЗіБ»
6211
6211

У середині лютого на запрошення голови Апеляційного суду Донецької області Олександра Лісового пощастило відвідати два чудових міста на сході країни — Бахмут і Маріуполь, які зараз, на жаль, перебувають у зоні АТО. Там відбулися два семінари-наради для суддів-спікерів і представників регіональних та місцевих ЗМІ.


Долаючи труднощі

Захід розпочався з промови О.Лісового, який наголосив на важливості налагодження дієвої комунікації між судами та ЗМІ, а також необхідності неупередженого, всебічного й об’єктивного висвітлення роботи судів засобами масової інформації.

Як представниця Вищої кваліфікаційної комісії суддів та член робочої групи комунікаційного комітету органів судової влади я розповіла, що 10 лютого цього року підписано меморандум про взаємодію та співпрацю органів системи правосуддя України. Також поінформувала про заходи, що відбувалися торік у межах діяльності комунікаційного комітету.

Донедавна чимало представників судової влади вважали, що надмірна відкритість перед ЗМІ певним чином шкодить здійсненню правосуддя. Звісно, суддя має утримуватися від коментарів, аби уникнути закидів щодо неупередженості. Однак вимоги часу такі, що суспільство потребує більш об’єктивного і всебічного інформування про діяльність судової влади. Іноді лише прес-служб для цього замало.

Виклики сучасності полягають, зокрема, й у більш відкритій судовій владі, в появі спеціальної категорії суддів, які стануть комунікаторами, своєрідними «перекладачами» для суспільства складної й специфічної мови правосуддя. Адже розуміючи тонкощі й нюанси прийнятого рішення, викладеного простою мовою, громадяни підтримуватимуть судову владу.

Причому суддям-спікерам важливо говорити не лише про резонансні справи (а журналістам, відповідно, писати), але й про буденні рішення, які зачіпають багато людей, як-от: щодо пенсій, зарплат, банківських кредитів тощо.

Судді-спікери могли б сформувати журналістський пул з тих представників ЗМІ, які часто пишуть про роботу судів, утворити місцеві комунікаційні комітети, на яких обговорюватимуться важливі питання, проводити навчання для журналістів, семінари, тренінги.

Стосовно резонансних справ слід збирати прес-конференції або брифінги й роз’яснювати позицію суду, не коментуючи самого рішення.

Позитивні зрушення

У свою чергу судді-спікери, які представляли Маріуполь, Бахмут, Володарськ, Первомайськ, Володарськ, Первомайськ, Лиман, Краматорськ, розповіли про свою роботу. А представники ЗМІ поскаржилися на труднощі, з якими стикаються, висвітлюючи діяльність судів.

Як не дивно, але подію підтримали місцеві ЗМІ. Тож судді-спікери висловили побажання частіше проводити подібні заходи і попросили надавати їм інформаційну та методичну допомогу в роботі. Прикметно, що деякі судді й представники ЗМІ познайомилися лише на заході... Але дуже добре, що така комунікація стає традиційною.

Захід був широко висвітлений у місцевій пресі та на сайтах судів.

Не можна не сказати кілька слів на адресу голови суду. О.Лісовий очолив суд менш як рік тому, але з гордістю проводив екскурсію приміщенням установи.

Він розповів про свої досягнення: суд працює у двох приміщеннях у двох містах — Бахмуті та Маріуполі. За цей час було розширено приміщення Апеляційного суду Донецької області у м.Бахмуті. Крім того, встановлено відеоспостереження у залах засідань та на прилеглій території у Маріуполі.

До позитивних зрушень слід віднести й 6 службових квартир у Бахмуті та 3 — у Маріуполі. Їх придбано для працівників апарату, які є внутрішньо переміщеним особами та переїхали до цих міст разом з апеляційним судом.

Дуже добре, що працівники Апеляційного суду Донецької області мають чим пишатися у такі нелегкі для країни часи.