Закон і Бізнес


ВРП хуліганів не ловить

Члени ради відіграли роль спостерігачів у боротьбі з дикунством


№10 (1360) 10.03—16.03.2018
Богдан ДОРОШЕНКО
16163

Чи може Вища рада правосуддя допомогти у вирішенні питань, що підвідомчі поліції та прокуратурі? На першому весняному засіданні члени колегії вкотре зіткнулися з проблемою, розв’язання якої не належить до їхньої компетенції.


«Активіст-рецидивіст»

Одним із пунктів порядку денного було повідомлення Наталі Вікторович зі Дзержинського районного суду м.Кривий Ріг Дніпропетровської області про тиск і втручання в її діяльність. Вона розповіла, що викликала обвинуваченого для вручення йому адміністративного протоколу, складеного за фактом виявленої ним неповаги до суду. Той з’явився з групою підтримки, люди називали себе «громадськими активістами».

Відмовившись від отримання протоколу та повістки про виклик на наступне засідання, обвинувачений з «активістами» заблокували доступ до зали засідань і почали погрожувати судді та працівникам установи розправою. Свої дії вони фіксували на відео, називаючи це «репортажем із захопленого суду».

Покласти край акту хуліганства не вдалося навіть трьом групам поліцейських, котрі прибули на виклик. Протягом майже 2 год. вони не могли вгамувати хуліганів і припинити безлад. Суддя підкреслила, що, заблокувавши частину адмінбудівлі, «активісти» зірвали низку засідань, що планувалися на цей день. Окрім того, такі дії вплинули на психологічний стан як суддів, так і учасників засідань.

Слушна пропозиція

Доповідачка — член ВРП Ірина Мамонтова — зазначила, що такі дії дійсно мають ознаки тиску на суд. Тому вона направила запити до Генеральної прокуратури та Національної поліції. Згідно з отриманою відповіддю скарга перенаправлена до прокуратури та органів поліції Дніпропетровської області. Наразі розслідування триває.

І.Мамонтова запропонувала звернутися до ГПУ, щоб отримати інформацію про перебіг розслідування та розкриття цього злочину. Адже заява судді внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань ще 31 січня поточного року.

Як завжди, додаткових запитань чи пропозицій у членів Ради не виникло. Та й обговорення за зачиненими дверима тривало лише 3 хв. Відповідно, усі зійшлися на пропозиції доповідачки.

На жаль, такі звернення до ВРП не є рідкістю. Дедалі частіше служителі Феміди скаржаться на випадки відвертої неповаги до суду. Запитання викликає й фактична бездіяльність правоохоронців.

Вочевидь, недостатньо перебудувати судову систему за західними лекалами. Необхідно й суспільство привчити до європейського ставлення до людей у мантіях. Тож не дивно, що, перебуваючи в країнах Старого світу, ті самі «громадські активісти» не дозволяють собі того, що вважають припустимим у власній країні.