Закон і Бізнес


Побічний ефект

Чому ввечері в Німеччині складно купити навіть аспірин?


№10 (1360) 10.03—16.03.2018
Микита ЖОЛКВЕР, DW, Берлін
6694

Аптека в Німеччині — це святе. І професія фармацевта теж. Напевно, тому тут не зустрінеш мережевих аптек, а щоб купити медикаменти ввечері, можливо, доведеться їхати в сусідній район. Чому так?


Відкрити свою аптеку або викупити ту, що розорилася, в Німеччині може тільки людина, яка має освіту фармацевта й відповідну ліцензію. Щоб здобути фармацевтичну освіту й відповідний дозвіл, потрібно навчатися 4 роки, потім ще рік практики і держіспити.

Перш ніж видати дозвіл, місцева влада прискіпливо перевіряє дотримання низки вимог: розмір приміщення, наявність оснащеної лабораторії, великого складу, окремої кімнати для нічного чергового, довідкової фармакологічної та юридичної літератури.

Господар нової аптеки до того ж зобов’язаний особисто нею керувати й наймати на роботу людей, які мають відповідну кваліфікацію. Бути відсутнім в аптеці її власникові дозволено не більш як три місяці на рік.

У Німеччині, на відміну від багатьох інших країн, немає мережевих аптек, що належать одній людині. Крім основної аптеки, її власник може мати тільки 3 філії, причому розташовані або в тому ж, або в сусідньому районі. І хоча в Німеччині налічується близько 20 тис. аптек, після 19:00 більшість зачиняється.

Як пише DW, у німецьких аптекарів сильне лобі. На всі спроби конкурентів з-поміж власників супермаркетів вийти на ринок безрецептурних медикаментів вони відповідають судовими позовами.

Кілька років тому німецькі суди заборонили навіть фармацевтам виставляти безрецептурні медикаменти на полицях самообслуговування. «Лікарські препарати — це особливий товар, тому підлягає переданню покупцеві кваліфікованою особою», — мовиться, наприклад, у рішенні Адміністративного суду Ахена.