Закон і Бізнес


Небезпечні зупинки


№10 (1360) 10.03—16.03.2018
4981

Трагічні інциденти з наїздом автомобілів на зупинки громадського транспорту змусили нардепів замислитися над безпекою пасажирів. Адже коли транспортний засіб несподівано прямує у бік зупинки, у громадян фактично не залишається шансів врятуватися.


Проектом закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№8084) передбачене обов’язкове облаштування зупинок спеціальними захисними інженерно-технічними конструкціями, які б унеможливили наїзд транспортних засобів на пасажирів.

У пояснювальній записці автори документу наводять деякі заходи, що допоможуть захистити пасажирів. Це і планування кожної нової зупинки «в кишені», й обов'язкова установка кабіни для очікування на високому постаменті, включаючи додатковий бордюр-відбійник за кілька метрів до зупинки, і надійне огородження, що не лише перешкодить наїзду транспортного засобу на людей, а й утримає самих пасажирів від вибігання на проїжджу частину.

Як додатковий захист від «лихачів» можуть використовуватися вібросмуги і штучні нерівності, «лежачі поліцейські» (як поперечні, так і поздовжні).

Також передбачається встановити кримінальну відповідальність для посадових осіб за не облаштування зупинок такими конструкціями, додавши відповідну кваліфікацію у ст.288 Кримінального кодексу.