Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 9 (1359). Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 9 (1359)

02.03.2018 13:12
3075

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 9 (1359). 3–13 березня 2018 року.


Скільки повноважень щодо забезпечення незалежності служителів Феміди не було б у Вищої ради правосуддя, вона не може самотужки вступитися за всіх володарів мантій. ВРП вважає, що їй потрібна підтримка інших гілок влади. Чому Рада тільки наголошує на необхідності дотримання гарантій суддівської самостійності, а без сторонньої допомоги неспроможна її захистити? Відповідь на це та інші питання – у статті «Акт наголошеної незалежності».

Вища кваліфікаційна комісія суддів збирається працевлаштувати понад 100 служителів Феміди з трьох вищих спеціалізованих та Верховного судів України. Звісно, багато хто з володарів мантій хоче продовжувати кар’єру в столиці. Але як бути, якщо їхні бажання не збігаються з думкою ВККС та кількістю наявних вакансій у Києві? Про це дізнайтеся з публікації «Ценз столичної осілості, або Чи залишить ВККС суддів ВСУ та вищих установ у Києві».

Верховна Рада продовжила практику законотворення під кредит. Попри численні нарікання, зокрема щодо корупційних ризиків, нардепи все ж прийняли за основу президентський законопроект «Про Вищий антикорупційний суд». Які його положення є неконституційними, дізнайтеся з матеріалу «Закон — під кредит».

Через 3 роки Конституційний Суд нарешті встановив неправомірність стягнення податків із пенсій, розміри яких перевищують певний рівень. Щоправда, відкритим залишається питання про повернення раніше утриманих коштів. Докладніше про це читайте в статті «Не зазіхайте на зароблене!».

Звертаючись до консультантів-юристів, бізнесмен очікує від них лояльності та бонусів. Одначе, працюючи над проектом, правники можуть зіткнутися з нерозумінням клієнта й ворожістю інхаусів. Як залучити консультанта й не пошкодувати про свій вибір? Відповідь на це питання – у публікації «Юрист на всі випадки».

В Україні 2,6 млн осіб з інвалідністю — це 6% населення. І вони звертаються до суду, зокрема, як представники захисту. Робоча група перевіряє доступність установ, дає рекомендації щодо технічного забезпечення і вчить законників спілкуватися з такими особами. Як суди повинні приймати відвідувача з інвалідністю, дізнайтеся з матеріалу ««Інклюзивна» Феміда».

Державна судова адміністрація повідомила, на які потреби у 2018 р. витратять бюджетні кошти. На придбання форменого одягу та зброї для працівників Служби судової охорони піде 145 млн грн. Також ДСАУ підрахувала витрати на спеціальну підготовку одного претендента на суддівську посаду та кількість законників, які пройдуть кваліфікаційне оцінювання. Докладніше про це – у статті «Гроші люблять поділ».

Нещодавно Вища рада правосуддя розбиралась в особливостях земельних відносин у Харківській області. Чи є правомірним рішення про закриття дисциплінарного провадження щодо прокурора, якого звинуватили у прихованні ознак злочинної діяльності працівників Держкомзему? Відповідь на це питання – в публікації «Ображений потерпілий».

Новий Господарський процесуальний кодекс удосконалює механізм використання відеоконференції, унормовує фіксацію судового процесу, запроваджує можливість пришвидшеного розгляду окремих категорій справ і змушує боржників оплачувати незгоду із судовим вердиктом. Про це детальніше читайте в матеріалі «Платити доведеться за все».

Унаслідок проведення процесуальної реформи було встановлено відповідальність сторін за зловживання своїми правами та обов’язками. Де пролягає межа, що відокремлює ефективний захист інтересів клієнта від неправомірних дій і які наслідки матиме її перетинання, спробували розібратися експерти в статті «Приборкання норовливих».

Із 1 березня має змінитися порядок зупинення та реєстрації податкових накладних і розрахунків коригувань. Це пов’язано зі змінами, внесеними до Податкового кодексу. Щоправда, слід дочекатися нормативного регулювання від Міністерства фінансів. Дізнайтеся, хто може не турбуватися про реєстрацію податкових накладних, з публікації «Оновлення ризиків».

Завершилося обговорення проекту закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». До дискусії в Раді з питань судової реформи залучили представників адвокатського самоврядування, науки й державних органів. Але корпоративний сектор юридичної діяльності, на жаль, знову залишився поза процесом. І це не дозволяє багатьом юристам адекватно оцінити прийдешні зміни. Чи насправді реформа адвокатури залишить інхаусам лише право платити внески? Відповідь на це питання – у матеріалі «За юрисконсульта замовте слово».

Реалізовуючи свої права на захист при розгляді справ Вищою кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури, адвокати вимагають відкладення засідань, залучають представників засобів масової інформації та навіть воїнів-ветеранів. На що ладні піти адвокати, аби уникнути негативного вердикту ВКДКА, читайте в статті «50 відтінків захисту».

Наявність зв’язків на колишній роботі може допомогти адвокатові розширити коло клієнтів. Але це може й нашкодити, якщо замість функції захисника виконувати роль посередника. З колишнім литовським прокурором, котрого звільнили зі служби за хабар, а він перейшов на роботу в адвокатуру, злий жарт зіграв ще й той факт, що свого часу йому вдалося відстояти свої права у Страсбурзі. Докладніше про це – в публікації «Провокація вдалася».

Закон і Бізнес