Закон і Бізнес


Покарання за спадщину


Фото: caravaning.in.ua

№9 (1359) 03.03—09.03.2018
5798

В Уряді переконані, що безліч проблем щодо охорони і збереження об’єктів культурної спадщини виникають, зокрема, через недостатній рівень кримінальної відповідальності за злочини в цій сфері. А якщо збільшити покарання, то зменшиться кількість правопорушень.


Законопроектом «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини у сфері охорони культурної спадщини та статті 44 Закону України "Про охорону культурної спадщини"» (№8050) запроваджується диференціація відповідальності залежно від статусу особи, яка буде причетна до таких караних діянь.

Так, у ст.258 КК в її нинішній редакції утричі зростуть штрафи за незаконні археологічні розвідки чи розкопки. Зросте стягнення і за умисне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин — до 500 неоподатковуваних мінімумів (8500 грн.).

Водночас у цю ж статтю додадуть нову кваліфікацію, що стосуватиметься «умисного доведення об’єкта культурної спадщини до руйнування чи знищення його власником або особою, у користуванні якої він знаходиться. За таких умов штраф сягатиме 1000 н.п.д.г. Також передбачено покарання у вигляді обмеженням волі на строк до 5 років з конфіскацією такого об’єкта (скоріш за все, мається на увазі вилучення ділянки, на якій він розташовувався до знищення).

У Кабміні вважають, що в такий спосіб вдасться зменшити кількість злочинів у сфері охорони культурної спадщини.