Закон і Бізнес


Портнов узагальнив факти тиску на суди за останні 4 роки


26.02.2018 12:37
7507

Упродовж 2014–2018 років широкого розповсюдження набули факти фізичного впливу на представників судової гілки влади в Україні, зокрема безпосередньо при здійсненні правосуддя.


Це унеможливлює ефективний захист в умовах залежної і такої, що перебуває під загрозами, судової системи, – упевнений екс-перший заступник глави АП Андрій Портнов, який, як передає «ЗіБ», звернувся з відкритим листом до канцлера Австрійської республіки Себастьяна Курца, де виклав факти масових порушень прав людини в Україні.

Приводом для листа стала обговорювана нині в Австрії ідея включити Україну до переліку безпечних країн, де дотримуються права і свободи людини, а громадяни реалізують своє право на справедливий суд. Нагадаємо, це питання порушувалося під час нещодавнього візиту Президента України Петра Порошенка до Відня.

У документі зазначено, що Рада суддів України ухвалила значну кількість рішень, які описують ці події, констатуючи, що подібний стан справ загрожує незалежності судової системи України. Влада на такі факти не реагує і не притягає винних осіб до відповідальності, у такий спосіб демонструючи суддям їхню вразливість.

«Створюється враження, що українська влада намагається сформувати негативний імідж судової влади в очах суспільства, перекладаючи на неї відповідальність за власну неспроможність проводити необхідні для України реформи», – повідомляє А.Портнов.

Він наводить приклади публічного тиску на суд з боку високопоставлених чиновників, численні факти фізичного насильства над суддями, а також нагадує дані звітів міжнародних організацій про тиск на суд в Україні.

У листі також з посиланнями на заяви, звіти і доповіді ОБСЄ, ПАРЄ, Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House, Міжнародного комітету захисту журналістів, Управління Верховного комісара ООН з прав людини наведено факти порушення свободи слова. Зокрема, згадуються розслідування справ про вбивства Олеся Бузини і Павла Шеремета, а також в'язні совісті в Україні Руслан Коцаба, Дмитро Василець, Євген Тімонін, Василь Муравицький.

Також проаналізовано факти створення парамілітарних формувань, системи вуличного правосуддя, факти таємних затримань, тортур і жорстокого поводження, страт.

Також у документі перераховуються рішення міжнародних юрисдикцій про неправомірність дій української влади.

«Ці та сотні інших прикладів показують, що українські громадяни не відчувають себе в безпеці, що в країні здійснюється вибіркове правосуддя, посилюється тиск на свободу слова, застосовується усунення політичної конкуренції, фальсифікація кримінальних справ і низка протиправних дій, які поки не дають змоги назвати Україну безпечною країною, – зазначає А.Портнов. – Вважаємо, що можливе рішення про надання статусу безпечної країни буде суперечити інтересам українських громадян, у зв'язку з чим просимо відкласти розгляд цього питання до зміни політичного режиму в Україні в березні 2019 року».

З повним текстом документа можна ознайомитися за посиланням.

Закон і Бізнес