Закон і Бізнес


І зручно, і безпечно

У Вінницькому міськсуді підсудним забезпечили європейські стандарти тримання


Тепер у Вінницькому міському суді й відвідувачі, й ті, хто потрапив сюди не з власної волі, почуватимуться комфортніше.

№8 (1358) 24.02—02.03.2018
Руслана ФЕДОРОВА, заступник керівника апарату Вінницького міського суду Вінницької області
5801
5801

Тривалий час Вінницький міський суд «ділив» будівлю з місцевим управлінням юстиції та трьома райвідділами державної виконавчої служби. Тож гостро відчувалась потреба у залах судових засідань, нарадчих кімнатах, а особливо у вартовому приміщенні. І ось нарешті цю проблему вирішено.


Гідність за ґратами

Ще у 2013 році представники уповноваженого Верховної Ради з прав людини ревізували Вінницьку область. Відповідно, перевіряли Вінницький міський суд щодо умов перебування обвинувачених (підсудних). На той час проблемою була мала площа вартових приміщень.

Деякі судді були змушені по черзі використовувати зали засідань. І це при тому, що навантаження суддів у Вінницькому міськсуді — одне з найбільших в Україні.

Тоді судочинство здійснювали 43 судді. При цьому лише дві кімнати — на 2-му та 3-му поверхах площею 12 та 18,4 м2 відповідно — були відведені для вартування підсудних. Так, через обмежені розміри приміщення обвинувачені (підсудні), засуджені скаржилися на незаконне поводження з ними та порушення їхніх конституційних прав.

Якщо звернутися до практики Європейського суду з прав людини, то в рішенні у справі «Кулик проти України» сказано, що тримання людини в металевій клітці під час судового засідання принижує людську гідність. Відповідно, це є порушенням ст.3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Крім того, на думку ЄСПЛ, це — стандартна процедура в Україні, необхідність якої не підтверджена доказами наявності ризику небезпеки в залі суду. «Суд одноголосно постановляє, що мало місце порушення ст.3 конвенції щодо умов тримання заявника під вартою в дні судового розгляду, включаючи поміщення його в металеву клітку в залі суду, і щодо умов його перевезення на судові слухання і назад», — ідеться в рішенні ЄСПЛ.

Перехідний період

У 2012 році прийнято новий Кримінальний процесуальний кодекс. Так, у розд.ХІ «Перехідні положення» зазначено про необхідність заміни металевих загороджень, які відділяють підсудних від складу суду і присутніх громадян, на загороду зі скла чи органічного скла. Проте до моменту встановлення останньої дозволяється використовувати стаціонарні металеві клітки.

Тому в судах України продовжують застосовувати металеві клітки (на початок минулого року їх налічувалося 783). Але водночас активно впроваджується практика використання нових скляних загороджень (станом на початок 2017 року встановлено 524 такі кабіни). Якщо розглядати це питання на локальному рівні, то сьогодні в судах Вінницької області вже встановлено 43 скляні загородження.

Нині у Вінницькому міськсуді 8 із 13 залів засідань, де розглядаються кримінальні провадження, забезпечено скляними загородженнями нового зразка. Решта облаштовані металевими клітками.

З листопада 2015 року будівля на вул.Грушевського, 17 перейшла в користування (на підставі договору оренди) до Вінницького міського суду. Згодом за ініціативою голови суду Андрія Михайленка та керівництва Територіального управління Державної судової адміністрації у Вінницькій області впродовж 2016 року створено та облаштовано нове сучасне вартове приміщення площею 108,5 м2. Воно відповідає всім вимогам Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів.

Надійна охорона

Так, внутрішній дворик обладнаний металевою огорожею по всьому периметру, а маршрути конвоювання від спеціального автомобіля до залів засідань — кнопками тривожної сигналізації та ґратами на вікнах.

Крім того, великим досягненням стало облаштування кімнати для особового складу варти, де можна поїсти, а також кімнат для начальника варти, для переговорів підсудного з адвокатом (може призначатись і для обшуку осіб, які були взяті під варту в залі судових засідань), санвузол для обвинувачених (підсудних), засуджених та 5 камер для тримання обвинувачених (підсудних), засуджених по 4 м2 кожна (ліміт наповнення згідно з ДБН-2010). Окрім того, в приміщенні передбачено місце для службової собаки.

Вхідні двері вартового приміщення металеві, обладнані домофонами, спеціальними замками. Також встановлені металева шафа, що зачиняється, необхідний інвентар та меблі (стіл, стільці, вішалка для верхнього одягу, шафа для посуду і продуктів харчування, ємність для питної води). При цьому відповідальна особа щотижня дезінфікує вартове приміщення, також працює сучасна система вентиляції.

Камери для підсудних (засуджених) обладнані лавами, які з’єднані з підлогою та стінами. Крім того, обвинувачених (підсудних), засуджених забезпечують питною водою. Двері камер обладнані металевим засувом та оглядовим вікном, яке розміщене на висоті 1,5 м від підлоги.

Усі двері відчиняються в бік коридору. Доступ до замків камер з боку підсудних (засуджених) виключається. Для запобігання нападу на варту особливо небезпечних осіб, які перебувають під охороною, двері камер оснащені пристроями, що при потребі обмежують їх відчинення та звужують прохід.

Маршрут конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених від камер до залів засідань ізольований. Конвоювання здійснюється закритими для сторонніх осіб коридорами і сходами, які обладнані кнопками звукової сигналізації. Також охорону суду посилено системою відеонагляду в залах судових засідань з виведенням інформації на монітори приміщення варти (кімната начальника варти).

Отже, Вінницький міський суд як один із найбільших судів України, який налічує 38 суддів та 170 працівників апарату, забезпечує надійну охорону відвідувачів і вдосконалює умови тримання обвинувачених, підсудних (засуджених) відповідно до конституційних прав і свобод людини.