Закон і Бізнес


А про доходи не сказав…

ВРП попросила не чіплятися до похибок у деклараціях прокурорів, щоб не витрачати часу на безперспективні спори


№8 (1358) 24.02—02.03.2018
Дмитро ДНІПРОВСЬКИЙ
6739

Вища рада правосуддя продовжила розгляд скарг на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Обидві скарги на закриття дисциплінарних проваджень щодо працівників обласних прокуратур стосувалися електронного декларування.


Примусове звітування

Першою розглядалася скарга заступника керівника Кельменецької місцевої прокуратури Чернівецької області Юрія Гінгуляка на рішення КДКП від 15.11.2017 №279дп-17 про накладення на нього дисциплінарного стягнення у вигляді догани.

Питання стосувалося неповідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Так, продавши автомобіль «Opel Combo», який на праві спільної сумісної власності належав подружжю, Ю.Гінгуляк не поінформував НАЗК про отриманий дохід у сумі майже 120 тис. грн.

Представник прокуратури Чернівецької області Віта Гуменюк зазначила, що під час перевірки КДКП її колега надавав різні відомості про вартість автомобіля, вказавши лише половину суми. А нові цифри він назвав лише після подання прокуратурою області дисциплінарної скарги.

У свою чергу Ю.Гінгуляк зауважив, що рішення КДКП прийняте всупереч законодавству та є передчасним. Адже під час його ухвалення в суді ще розглядалася апеляційна скарга Ю.Гінгуляка. На його думку, постановами Сокирнянського районного суду від 13.11.2017 (провадження закрите у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення) та Апеляційного суду Чернівецької області від 20.12.2017 (провадження закрите у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення) підтверджено безпідставність звинувачень.

Члени Ради теж пристали на бік прокурора. Після наради ВРП ухвалила скасувати рішення КДКП та закрити дисциплінарне провадження стосовно Ю.Гінгуляка.

«Царські» статки

Невдоволені закриттям дисциплінарного провадження проти колеги були й у прокуратурі Закарпаття. Тож попросили ВРП скасувати відповідне рішення КДКП від 6.09.2017 №89дп-17.

Так, представниця прокуратури Закарпатської області Наталія Ефік зазначила, що провадження було відкрите у зв’язку з неналежним виконанням службових обов’язків прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури слідчого управління прокуратури області Іваном Царем.

Йому закидали й грубе порушення етичних правил. Зокрема, під час подання декларацій у 2015 та 2016 роках він зазначив недостовірні відомості про доходи дружини, володіння нею корпоративними правами у деяких підприємствах та інформацію про власний автомобіль.

У декларації за 2015 рік І.Цар вказав, що за рік його дружина заробила лише 5536 грн. Натомість, за даними місцевого органу ДФС, її дохід становив майже 40 тис. грн. Наступного року помилка була не така суттєва: І.Цар помилився тільки на 160 грн., указавши 50421 грн. замість 50580.

Крім того, прокурор у деклараціях неправильно вказав дату набуття у власність автомобіля Lada 21099 — 20.06.2016 замість 20.06.2006.

У прокуратурі області вирішили, що КДКП дійшла необґрунтованого висновку про відсутність підстав для притягнення прокурора до дисциплінарної відповідальності. Мовляв, І.Цар уніс недостовірні відомості ненавмисно. Дійсно, важко вважати помилкою через неуважність різницю у понад 33 тис. грн.

У свою чергу І.Цар запевнив членів ВРП, що не хотів увести в оману ні Національне агентство з питань запобігання корупції, ні Державну фіскальну службу, ні громадськість. За його словами, це сталося через технічні помилки та збої в роботі сайту електронного декларування.

І в цьому випадку представники ВРП вирішили залишити рішення КДКП без змін.

Не гайте часу на дрібниці

На засіданні члени Ради неодноразово звертали увагу на те, що причиною таких похибок може бути збій у роботі серверів або технічних пристроїв. Тому закликали представників прокуратур уважно перевіряти дані та не поспішати відкривати провадження, витрачаючи час на те, що може бути виправлене в штатному режимі з органами НАЗК. Адже ліпше і час, і працівників використати для виконання важливіших справ.

Напевне, ця порада стосується і перевірок декларацій суддів. Тому, якщо до них будуть схожі претензії, вони можуть послатися на збій у роботі технічного обладнання.

Зрештою, боротьба з корупцією не зводиться до виявлення помилок у деклараціях держслужбовців. Неточності іноді допускають ті, хто займає відповідальніші посади. Зосередитися слід на тих, хто приховує доходи і чий рівень життя та відпочинку не відповідає задекларованому.

P.S. Про те, на що варто звернути увагу під час подання декларацій за 2017 рік, читайте в «ЗіБ».