Закон і Бізнес


Приміряти мантію

Претендентам на посади в судах потрібна гарантія незвільнення та більша стипендія


Претенденти на мантії визначали перелік питань, які можуть урегулювати тільки представники органів влади.

№8 (1358) 24.02—02.03.2018
МАРИНА ЗАКАБЛУК
111264

Щоб стати суддею, правники мають пройти тернистий шлях і подолати чимало перепон. Ті, хто в майбутньому хоче служити Феміді, вже сьогодні стикаються зі складними питаннями: житловими, трудовими, фінансовими, конкурсними. Хто і як допоможе їх вирішити?


Трудовий нюанс

Найближчим часом розпочнеться спеціальна підготовка претендентів на мантії. Незабаром відбудеться і перший конкурс на зайняття вакансій у місцевих судах. Такі обіцянки, без зазначення конкретних дат, дають представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Утім, кандидатів турбує не лише те, коли відбудуться важливі для них події. Відповіді на актуальні питання шукали учасники заходу «Суддівська мантія: хто? де? коли?».

За словами помічника судді Лубенського міськрайонного суду Полтавської області Наталії Алексашиної, претенденти переймаються тим, чи будуть збережені за ними на час проходження спеціальної підготовки в Національній школі суддів робочі місця. Адже одні кандидати (помічники) навчатимуться 3 місяці, інші — до року. Після проходження підготовки вони не відразу одягнуть мантії: потрібно ще дочекатися конкурсів, перемогти. Якщо претендентів, які гризтимуть граніт науки, звільнять, їм не буде куди повертатися після навчання.

Так, наголосила Н.Алексашина, у ст.77 закону «Про судоустрій і статус суддів» передбачені певні гарантії: «На період проходження кандидатом підготовки за ним зберігається основне місце роботи, виплачується стипендія в розмірі посадового окладу помічника судді місцевого суду. Строк проходження спеціальної підготовки в Національній школі суддів зараховується до стажу професійної діяльності у сфері права».

Утім, це — профільний закон. «У трудовому законодавстві відсутній механізм збереження місця роботи. Кодексом законів про працю не визначено, як це збереження відбувається. Така ситуація може призвести до трудових спорів між кандидатами та роботодавцями. Тому проблемі краще запобігти, ніж вирішувати в судовому порядку. Потрібно доповнити кодекс новою статтею, що передбачала б гарантії для працівників, які направляються на спецпідготовку», — зауважила претендентка на мантію.

На її думку, на час відсутності кандидата роботодавці могли б тимчасово брати на роботу інших працівників.

Присутня на заході представниця ВККС Тетяна Шилова запитала в кандидатів, чи цікавилися вони, як раніше вирішувалося питання збереження робочих місць. Адже, за наявною в неї інформацією, застосовувалися різні підходи: одних претендентів звільняли, інших відряджали. Дехто з кандидатів відповів, що їх відряджали.

Незважаючи на цей діалог, питання збереження робочих місць залишилося відкритим.

На проживання не вистачить

Ще одне болюче питання — розмір стипендії, яка повинна виплачуватися кандидатам, — 7900 грн. (це розмір посадового окладу помічника служителя Феміди місцевого суду). Після сплати податків ця сума становитиме 6838 грн. «Більшості кандидатів доведеться залишити рідні домівки й змінити місце проживання на час навчання. Оскільки навчання проходитиме у чотирьох містах: Києві, Львові, Одесі, Харкові, — то багато хто буде змушений наймати житло», — наголосила Н.Алексашина.

За її словами, оренда квартири в столи-ці в середньому обходиться у 8 тис. грн.,  що перевищує розмір стипендії. Тому претенденти на мантії пропонують підвищити його до 2-х окладів помічника судді й нагадують: коли спецпідготовку проходили учасники третього добору, розмір стипендії становив не менше від двох третин посадового окладу судді місцевого суду.

На думку Т.Шилової, нинішній розмір стипендії достойний. «У секретарів судових засідань зарплата, мабуть, менша», — зауважила член комісії.

У свою чергу начальник відділу забезпечення діяльності голови і заступника голови секретаріату Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ілона Камінська звернула увагу на «дискримінаційний момент». Так, помічники служителів Феміди проходять 3-місячну підготовку, а інші працівники апарату — річну. На думку І.Камінської, це несправедливо. Адже більшість правників ідуть в апарат суду, щоб у майбутньому й собі приміряти мантії.

Крім того, результати тестування на знання права та державної мови показали: ті, хто не є помічником, краще впоралися із завданнями та отримали вищі бали.

І.Камінська запропонувала, аби в наступному доборі на експрес-навчання відправляли не помічників, а правників, які показали найкращі результати.

«Не треба говорити, що це дискримінаційне рішення ВККС. Закон визначив помічників як особливу категорію. Вони мають певний досвід роботи, навички, які потрібні для судді. Помічник найбільш наближений до тих навичок, які має суддя», — відповів на це керівник головного департаменту правової політики Адміністрації Президента Костянтин Красовський.

Конкурс наближається

Т.Шилова повідомила претендентам на суддівські крісла, що в цьому році відбудеться конкурс на зайняття вакансій у храмах Феміди. Швидше за все, в ньому зможуть узяти участь кандидати-помічники, бо решта правників ще проходитиме спецпідготовку у НШС.

«Ми не будемо виставляти всі посади на конкурс. Важливе завдання зараз — наповнити суди, які не працюють, в яких виникла критична ситуація. Тому комісія робить усе, аби якнайшвидше призначити навчання кандидатів, кваліфікаційний іспит та провести конкурс», — підкреслила Т.Шилова.

Претенденти поцікавилися в неї, чи буде оголошуватися конкурс на вільні крісла у господарських та адміністративних судах.

«Ми питання ще не вирішували. Готуємо процедуру. Плануємо разом з Державною судовою адміністрацією, в які суди і на яку кількість посад оголошувати конкурс», — повідомила Т.Шилова.

У свою чергу К.Красовський додав: нині ще не затверджена штатна чисельність суддів. Очевидно, що конкурси оголошуватимуться на посади вже в нових окружних храмах Феміди.

Крім того, ВККС ще не вирішила, як порівнюватимуться результати екзаменування претендентів на мантії та діючих суддів. Адже знання, компетентність перших та других перевіряються за різними процедурами (детальніше див. стор.5).

Тож кандидати поставили багато запитань, однак не на всі отримали відповіді. Хоча один результат зустрічі точно є: претендентів почули. Та чи дослухаються? До речі, тих правників, які зазнали поразки в четвертому доборі, обнадіяли: напевно, в наступному році відбудеться п’ятий добір. Якщо, звичайно, ВККС з головою не зануриться у вирішення інших питань: проведення конкурсу до Вищого суду з питань інтелектуальної власності, Вищого антикорупційного суду, другого етапу змагань до Верховного Суду.

 

ПРЯМА МОВА

Тетяна ШИЛОВА,
член Вищої кваліфікаційної комісії суддів:

— Деякі кандидати, які були в другому та третьому доборах, з тих чи інших причин не змогли пройти конкурсний відбір. ВККС і законодавець зробили так, щоб до четвертого добору потрапили не лише ті, хто хоче прийти в професію, але й ті, хто вже пройшов відповідний відбір та навчання. На мій погляд, четвертий добір — найбільш прозорий. Є багато охочих потрапити в суддівську професію: понад 5 тис. подали документи. Це — адвокати, помічники, секретарі засідань, прокурори, юрисконсульти та ін. Усі вони досвідчені. Вважаю, що деякі з них можуть відразу прийти у професію, сісти в суддівське крісло і виконувати роботу судді. Але законодавець зробив так, щоб ми якомога швидше заповнили вакансії. Для цього в законі записали: для помічників суддів передбачений менший строк спеціальної підготовки.

Костянтин КРАСОВСЬКИЙ,
керівник головного департаменту правової політики Адміністрації Президента:

— 6838 грн. — це не маленька стипендія. Дійсно, раніше вона була прирівняна до посадового окладу судді. Але якщо ми звернемо увагу на те, який оклад був у 2010 чи 2011 році і який зараз, то цілком очевидно, що це — різні суми. Щодо цього питання була велика дискусія. Спочатку передбачалося, що розмір стипендії, яка має виплачуватися кандидату, котрий проходить спеціальну підготовку в Національній школі суддів, дорівнюватиме окладу чи половині окладу судді місцевого суду. Втім, у Верховній Раді така пропозиція не пройшла б. Тому вирішили встановити розмір стипендії на рівні окладу помічника судді. Як мені здається, це достатній рівень. Той, хто хоче стати суддею, робить певний вибір у своєму житті. Що стосується набрання кандидатом 75% максимально можливого бала: планка спеціально піднята для того, щоб в систему приходили найкращі. У 2016-му із судової системи пішло 1,5 тис. суддів. Тому зараз важливо влити «нову кров».