Закон і Бізнес


В ОАГС віднині можна врегулювати спори в кабінеті медіації


21.02.2018 14:22
5164

В ОАГС відкрили кабінет медіації, де громадяни та правники мають можливість врегулювати спори та мирно їх вирішити в позасудовому порядку. Планується, що завдяки цьому вдасться оптимізувати роботу суддів та знизити судове навантаження в усіх ланках судової системи.


Так думку, зокрема, висловила голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Богацька, передає «ЗіБ».

Кабінет медіації працюватиме до вересня 2018 року в рамках грантового проекту «Підвищення поінформованості суддів та адвокатів щодо медіації та обізнаності громадян про медіацію для покращення доступу до правосуддя та підвищення ефективності судової влади» в адміністративній будівлі Одеського апеляційного господарського суду та Господарського суду Одеської області.

Н.Богацька зазначила, що медіація є дуже перспективним напрямом, тому суди усіляко цьому сприятимуть. Адже саме завдяки медіації конфлікти можна вирішити вже на ранніх стадіях.

В кабінеті медіації стаціонарно буде знаходитися професійний медіатор – Ірина Балан. Вона буде проводити роз'яснювальні бесіди з відвідувачами, надавати консультації і безпосередньо проводити медіаційні процедури. Так, в кабінеті медіації відвідувачі суду зможуть безкоштовно:

– отримати інформацію про процедуру медіації;

– проконсультуватися щодо можливості вирішення наявного у них спору за допомогою медіації;

– взяти участь у процедурі медіації.

Президент Української академії медіації Тетяна Барабаш зазначила, що цей проект об'єднує медіаторів, суддів та адвокатів задля забезпечення можливості громадянам вирішувати виникаючі конфлікти у позасудовий спосіб.

Віце-президент Української академії медіації Луїза Романадзе розповіла, що до медіатора є особливі вимоги. Так, він повинен мати спеціальні знання з психології, конфліктології, значні комунікативні навички. При цьому вона зазначила, що медіація є перспективним напрямом, зокрема у США та країнах Європи користується великим попитом як у громадян, так у великих компаній.

Суддя-спікер Київського районного суду міста Одеси Володимир Петренко розповів, що, наприклад, у Канаді близько 80% спорів вирішуються за допомогою медіатора та не доходять до суду.

Проект реалізується Українською академією медіації за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя». 

Закон і Бізнес