Закон і Бізнес


Про форс-мажорні обставини


Фото: dtek.com

№8 (1358) 24.02—02.03.2018
5503

Дії/бездіяльність третіх осіб, які призвели до унеможливлення виконання відповідачем своїх зобов’язань, не мають ознак надзвичайності і невідворотності. Про це йдеться у постанові Верховного Суду від 14.02.2018.


До суду першої інстанції звернулась газовидобувна компанія. Вона вимагала від товариства з газопостачання погасити чималу заборгованість за блакитне паливо. Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив. Цю позицію підтримали суди апеляційної та касаційної інстанцій.

Суди вказали, що можливість відповідача розрахуватися за газ для потреб виробничо-технологічних витрат та нормованих втрат (ВТВ) газу залежить від затвердженого граничного допустимого розміру ВТВ.

Протягом 2014–2015 рр. при затвердженні розміру ВТВ та тарифу на розподіл природного газу Міністерством енергетики та вугільної промисловості не було враховано обсяги витрат газу на покриття ВТВ, про що Торгово-промисловою палатою України видано сертифікат, яким описані вище обставини визнано форс-мажорними.

У постанові № 926/2343/16 КГС ВС вказав, що відповідач отримував природний газ та погоджувався на його ціну і при цьому був обізнаний щодо встановлених тарифів. Таким чином, зазначені ТПП у сертифікаті обставини не є підставою для звільнення відповідача як від виконання основного зобов'язання щодо оплати природного газу, так і від відповідальності за його невиконання.