Закон і Бізнес


Мораторій залишається


№8 (1358) 24.02—02.03.2018
4958

Провладній коаліції в парламенті доведеться самотужки долати мораторій на продаж землі. Принаймні Конституційний Суд відмовився допомагати в цьому.


Як відомо, на початку грудня минулого року народні депутати вчергове подовжили дію заборони на відчуження земельних ділянок сільського господарського призначення, а також земельних паїв. Проте ще раніше 55 нардепів оскаржили конституційність положень «Перехідних положень» Земельного кодексу, що передбачають такий мораторій.

Власне, колегія суддів КС ще у квітні 2017 року рекомендувала відмовити у відкритті провадження за цим поданням. На минулому тижні велика палата Суду погодилася з такою пропозицією.

В ухвалі від 14.02.2018 №4-у/2018 констатується, що нардепи не звернули уваги на ч.2 ст.14 Конституції, де прямо передбачена можливість визначення законом особливостей набуття і реалізації права власності на землі сільськогосподарського призначення.

Також у поданні не наведений зв’язок між існуванням мораторію й порушенням конституційних прав громадян на здійснення підприємницької діяльності та достатній життєвий рівень. Урешті-решт, продаж рілля важко назвати самостійним бізнесом та джерелом постійних доходів. Хіба що йдеться про якесь вузьке коло українців.

Як зазначають політики під час виступів у ЗМІ, скасування мораторію на продаж української землі є однією з ключових вимог Міжнародного валютного фонду. І, начебто, влада розраховувала протягти таке рішення через КС, аби не додавати собі негативу в очах виборців.