Закон і Бізнес


Як діють інформаційні системи в країнах Європи, розповіли міжнародні експерти


16.02.2018 13:20
5051

Усі починання щодо втілення інформаційних систем мають чітко регулюватися законодавством. В Естонії, окрім іншого, розроблено статут ІС судів, у якому визначено всі операційні питання, права та обов’язки користувачів, правила архівації інформації тощо.


Про це повідомив керівник управління правозастосування інформаційних систем Центру реєстрів та інформаційних систем Естонії Евар Сомер у межах дводенного семінару TAIEX «Вивчення кращих практик застосування електронного документообігу в роботі рад юстиції та судових процесах», передає «ЗіБ».

Також Е.Сомер зазначив, що ст.57 Кодексу цивільних проваджень Естонії визначає випадки застосування інформаційної системи. Зокрема, передбачено, що за умови внесення певних документів до інформаційної системи вони повністю заміняють паперову оригінальну версію.

За словами Е.Сомера, в Естонії указом Міністерства юстиції визначаються чіткі вимоги до підготовки різних видів файлів та їх розмірів. Це дає змогу обмежити кількість інформації, що надходить до судів. У разі розгляду цивільних та адміністративних проваджень інтерфейс системи доступний для усіх користувачів.

Загалом відповідальність за функціонування цієї інформаційної системи покладено на Міністерство юстиції Естонії.

Прокурор-координатор португальського суду Західного Лісабону Плачідо Конде Фернандес зауважив, що в судах Португалії функціонує досить проста система електронного документообігу, що не охоплює ключових напрямів діяльності Вищої ради прокурорів Португалії і залишається неінтегрованою у загальну електронну систему.

П.Конде Фернандес зазначив, що найбільшою проблемою на шляху впровадження ІС стала ментальність людей – адміністративних працівників, прокурорів, суддів, а також недостатня кількість обладнання, високошвидкісних систем та низький рівень підготовки працівників.

Експерт відділу проектного менеджменту та міжнародного співробітництва Судової адміністрації Латвії Яніс Руська розповів, що окрім ІС в судах, є судовий веб-портал, в якому створено можливості для роботи всіх користувачів. Веб-портал під’єднаний до судової інформаційної системи і дає можливість отримати всю інформацію щодо певної судової справи, подати документи до суду, а також ознайомитися з рішеннями суду в анонімному варіанті.

На думку експерта, основними проблемами існуючої судової інформаційної системи Латвії є її перевантаження різними функціями, наявність дублікатів даних, зменшення кількості програмістів, які досконало знають ці технології.

При цьому Я.Руська сказав, що в Латвії планують створити нову судову інформаційну систему, щоб здійснювати документообіг виключно в електронній формі. «Зазначене дасть змогу запровадити міграцію усіх судових рішень з використанням нових сучасних технологій, скоротити видатки на утримання паперового документообігу та час проходження справи від поліції до суду», – передбачає експерт. Проект передбачає інтеграцію інформації поліції, судів, прокуратури та пенітенціарної служби.

Закон і Бізнес