Закон і Бізнес


Обмовка про командировку

Що варто знати володарям мантій, які погоджуються податися до іншої установи


Рада суддів підтримала думку, що законник може брати участь у зборах тієї установи, до якої він відряджений.

№7 (1357) 17.02—23.02.2018
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
19996

Із часу появи норми про можливість тимчасового переведення служителів Феміди до судів, які потребують допомоги в розгляді справ, до інших інституцій було відряджено 70 осіб. Декому з них довелося стикнутися з проблемами.


Потреба в роз’ясненнях

Минулого року Президент видав 5 указів щодо тимчасового переведення суддів на півроку до тих храмів Феміди, в яких або не залишилося жодного законника, або був виявлений надмірний рівень навантаження на володарів мантій. 7 серпня минулого року гарант відрядив перших 32 суддів. І вже 7 лютого відповідний строк сплив.

29 грудня 2017-го з’явилося ще 4 укази: 38 осіб було тимчасово переведено до інших судів, у яких вони працюватимуть до 29 червня поточного року. У більшості випадків законників відправляли до місцевих загальних судів. По одній володарці мантії було переведено до Апеляційного суду Сумської області та Господарського суду Харківської області.

Хоча питанню щодо відрядження присвячена ціла стаття в законі «Про судоустрій і статус суддів», а Вища рада правосуддя затвердила Порядок відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), деяким служителям Феміди не зовсім зрозумілі певні нюанси процедури. Тож по роз’яснення доводиться звертатися до Ради суддів. У цьому році «самоврядники» прийняли вже 2 рішення, які стосуються відкомандирування суддів. Що ж необхідно знати служителям Феміди, які хочуть стати в пригоді колегам і поїхати у відрядження?

Тимчасово переведеним на замітку

Перша обставина, яку варто враховувати, — рішення про відрядження не приймається миттєво. Від моменту подання заяви до Вищої кваліфікаційної комісії суддів про намір тимчасово перевестися до появи відповідного указу Президента може минути й півроку.

По-друге, якщо суддя з певних причин уже після видання указу передумає їхати до місця призначення, то на 6 місяців (або ж на рік, усе залежатиме від строку відрядження) може залишитися без заробітної плати. Так, у січні РСУ розглянула звернення Віталія Снегірьова з Брянківського міського суду Луганської області (тимчасово прикріплений до Рубіжанського міського суду Луганської області) щодо припинення виплати йому винагороди Територіальним управлінням Державної судової адміністрації в Луганській області (з 8.08.2017). Річ у тім, що указом Президента від 7.08.2017 його відрядили до Новозаводського районного суду м.Чернігова. Втім, В.Снегірьов, посилаючись на сімейні обставини, не прибув до установи. Зі штату Рубіжанського міськсуду його відрахували, а до штату Новозаводського райсуду так і не зарахували. Тому в жодному з них чоловік не міг отримувати зарплату.

Очільники двох зазначених вище судів повідомили ВРП, що В.Снегірьов так і не з’явився на тимчасовому місці роботи. У свою чергу Рада залишила ці звернення без розгляду, вказавши: заяви не є дисциплінарними скаргами в розумінні ст.107 закону «Про судо-устрій і статус суддів», за якими відповідно до ст.42 закону «Про Вищу раду правосуддя» допускається дисциплінарне провадження.

«Разом з тим зазначено, що підстави дострокового припинення відрядження В.Снегірьова також відсутні, оскільки відрядження судді може бути достроково припинено рішенням ВРП за поданням ВККС, яке до Ради не подавалося», — йдеться в рішенні РСУ. Тож «самоврядники» рекомендували законнику виконати указ глави держави про тимчасове переведення, аби виплата йому винагороди відновилася. Втім, як відомо «ЗіБ», володар мантії до Новозаводського райсуду так і не поїхав, а 7 лютого 2018 року строк його відрядження закінчився.

Права на новому місці

Крім того, в іншому рішення від 7.02.2018 РСУ роз’яснила: голова інституції, до якої тимчасово переходить на роботу суддя, повинен видати наказ про зарахування того до штату. Такий законник має право брати участь у зборах суду, до якого він переведений. Тобто третій момент: на час тимчасового переведення суддя не може перейматися проблемами самоврядування в «рідній» установі. Допоки він не повернеться з відрядження, все вирішуватимуть його колеги.

«Це важливе питання, адже йдеться не тільки про зарахування, нарахування винагороди і т.ін. Йдеться про реалізацію суддею свого права, передбаченого в законі «Про судоустрій і статус суддів», щодо участі в суддівському самоврядуванні. Це право на участь у зборах, на обрання делегатом з’їзду, на зайняття адміністративної посади у відповідному суді», — наголосив член РСУ Євген Мєзєнцев.

У свою чергу «самоврядник» Руслан Арсірій зауважив: таким рішенням рада «вносить новелу в принципи публічної служби». Та й узагалі, за його словами, поняття «переведення» та «відрядження» суттєво відрізняються одне від одного.

Як пояснила заступник голови ДСАУ Людмила Гізатуліна, процедура має свої особливості. Адже в ст.55 профільного закону відрядження служителя Феміди визначається «як тимчасове переведення». «Тобто суддя отримує винагороду в суді, до якого переведений, а також компенсаційні виплати», — наголосила Л.Гізатуліна.

Як зазначають експерти, інститут відрядження суддів — новий для Феміди, і його апробація розпочалася зовсім недавно. Тому, ймовірно, РСУ доведеться вирішувати ще не одну проблему, пов’язану з тимчасовим переведенням володарів мантій.