Закон і Бізнес


Знак кваліфікації

ВККС згодилася, щоб судді на третину не дотягували до ідеалу


«Кваліфікаційники» вказали, що пріоритетом комісії є проведення оцінювання. Але пріоритети можуть змінитися.

№7 (1357) 17.02—23.02.2018
МАРИНА ЗАКАБЛУК
15407

Представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів сподіваються, що майже всі володарі мантій успішно пройдуть оцінювання, яке стартувало 14 лютого. ВККС дещо підкоригувала правила кваліфперевірки і встановила прохідний бар’єр — 67% від максимально можливого бала, отриманого за результатами оцінювання. До того ж комісія розраховує завершити процедуру в 2018-му. Одні-єю з причин прискорення оцінювання є оптимізація судової системи.


Перші пішли

П’ять тисяч з гаком служителів Феміди повинні пройти кваліфікаційне оцінювання. «Добровольці», визначені ВККС, уже розпочали бій за право продовжувати кар’єру та отримувати винагороду в новому розмірі. Відмова від оцінювання або негативний його результат є підставою для звільнення.

«У першому пулі — 990 суддів. Мало бути 999, але 8 суддів звільнилося, один став суддею Конституційного Суду. Домінують судді апеляційних судів: їх 548, а місцевих — 442», — розповів журналістам секретар кваліфікаційної палати комісії Станіслав Щотка на зустрічі, присвяченій початку оцінювання.

Загалом сили розподілилися так. Серед 990 законників, які проходять кваліфревізію, 320 (32%) — представники місцевих загальних судів, 63 (6%) — окружних адміністративних, 59 (6%) — місцевих господарських, 395 (40%) — апеляційних загальних, 116 (12%) — апеляційних адміністративних, 37 (4%) —апеляційних господарських. 396 осіб складатимуть іспит за цивільною спеціалізацією, 319 — за кримінальною, 179 — за адміністративною, 96 — за господарською.

Перевірка пришвидшиться

14 лютого перші 57 «апеляційників»-«криміналістів» успішно склали перший етап іспиту — тестування. «Під час анонімного тестування судді потрібно продемонструвати рівень знань у сфері права, знання матеріального і процесуального права, міжнародно-правових актів, правових позицій Верховного Суду, Європейського суду з прав людини тощо. Під час практичного завдання судді мають продемонструвати вміння чітко та зрозуміло формулювати та викладати правову позицію у судовому рішенні, складати логічні, чіткі та обґрунтовані судові рішення. На це їм відводиться 2 та 5 годин відповідно», — пояснив голова ВККС Сергій Козьяков.

Цього разу членам кваліфоргану буде набагато легше перевіряти роботи суддів, адже вердикт у модельній справі останні друкуватимуть, а не писатимуть від руки, як це було під час конкурсу до ВС. За словами членів комісії, вони не зволікатимуть з ревізією та виставленням оцінок за практичне завдання.

Вже утворені 4 колегії: до складу кримінальної та цивільної ввійшло більше «кваліфікаційників», ніж до адміністративної та господарської. Адже велика кількість учасників оцінювання спеціалізується на розгляді саме кримінальних і цивільних справ.

«12 березня розпочнемо співбесіди. Тому роботи вже мають бути перевірені», — наголосив С.Козьяков. За його словами, 22 лютого стартує оцінювання наступної групи суддів, яка включає 1790 осіб. «Стосовно іспиту перших 111 з них графік вже складений, щодо інших — формується», — підкреслив очільник комісії.

Користь для оптимізації

У свою чергу С.Щотка звернув увагу на те, що нині кваліфревізія володарів мантій відбувається в стінах ВККС. «Це дає можливість технічно захистити інформацію, щоб ніхто не міг втрутитися в наші бази, впливати якимось ненормативним чином на перебіг іспиту», — зауважив секретар палати.

За його словами, комісія надіслала запити до Національного антикорупційного бюро, Національного агентства з питань запобігання корупції, Національної поліції, Генпрокуратури, аби отримати інформацію, яка повин-на бути в розпорядженні ВККС для проведення ефективної співбесіди.

«Відповіді на запити щодо перших суддів, стосовно яких призначено оцінювання, в нас майже вже є. Розкладає-мо їх по досьє, очікуємо інформацію, висновки від союзників з ГРД. Вони теж обізнані про цей процес, тому сподіваємося: якщо буде їхня добра воля, вони долучаться», — повідомив С.Щотка.

Крім того, він пояснив, чому комісія вирішила прискорити процедуру оцінювання. «Нам видається, що процедури, які очікуватимуть на суддів у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією і утворенням нових, зокрема окружних судів, було б логічно пов’язати з процедурою кваліфоцінювання. Цей механізм може дати досить ефективну відповідь на запитання: хто із суддів і за фаховим рівнем, і за рівнем доброчесності, професійної етики відповідає високим стандартам, може отримати рекомендацію про переведення або призначення в новоутворені чи реорганізовані суди? Нам так здається. Закон прямо не пов’язує одну процедуру з іншою. Ми думаємо, що це буде ефективний маркер», — наголосив секретар палати.

Про 50% і гармонізацію

Співробітники ЗМІ поцікавилися в представників кваліфоргану, скільки, на їхню думку, володарів мантій не зможе пройти оцінювання. С.Козьяков відповів, що поки що рано прогнозувати. «Дочекаємося результатів першого дня іспиту, а краще — тижня», — зазначив керманич комісії.

С.Щотка вважає: якщо «динаміка відсіювання» буде такою ж, як під час оцінювання кандидатів на посади у ВС, то осіб, які не дійдуть до фінішу, буде не більш як 10—15%.

«Відсотки, які були в конкурсі до ВС, не є прогнозом для процедури оцінювання. Процедури ті самі, а ситуації різні. В конкурсі потрібно показати, що ти кращий, ніж конкурент. У перевірці на відповідність ти повинен довести, що готовий працювати на посаді далі, не порівнюючи себе з іншими», — звернув увагу голова ВККС.

Журналіст «ЗіБ» запитав, чому комісія визначила, що успішно складе іспит той володар мантії, котрий набере 50% і більше від максимально можливого бала на етапі тестування, виконання практичного завдання. «Чому 50%? Ви дискутували із цього приводу?» — таким було наше запитання.

«Якщо коротко: дискусії були. Інші варіанти теж були», — відповів С.Козьяков. «Які саме?» — уточнюємо. «Таємниця нарадчої кімнати», — почули у відповідь.

«50% — це для іспиту. А загалом у нас дещо інша ситуація, — зазначив С.Щотка і додав: — Учора (13.02.2018. — Прим. ред.) ВККС прийняла рішення, яким затвердила оновлену редакцію положення про порядок і методику кваліф-оцінювання суддів. Ми дещо врахували з досвіду проведення конкурсу до ВС. Епохально нічого не змінилося: дещо гармонізували, в дечому трохи інакше розставили акценти. Що стосується результатів оцінювання на відповідність, то стандарт такий: щоб узяти участь у співбесіді, за іспит потрібно набрати 50% і більше максимально можливого бала».

Максимальний бал за іспит — 210: 90 — за тестування та 120 — за вирішення модельної справи. Тобто ВККС допустить до співбесіди тих, хто набере 105 і більше балів.

«Сумарно для того, щоб бути оціненим як «такий, що відповідає посаді», з урахуванням критеріїв професійної, особистої, соціальної компетенції, професійної етики та доброчесності, судді потрібно набрати дві третини від максимально можливого бала — 67%», — пояснив С.Щотка.

Нагадаємо: загальна кількість балів при оцінюванні становить 1000, які розподіляються за критеріями: професійна компетентність — 300, особиста та соціальна — 100 балів кожна, професійна етика та доброчесність — по 250.

Представники мас-медіа також поцікавилися, чи зменшуватиме комісія прохідний бал, якщо побачить, що судді не дотягують до планки, встановленої «кваліфікаційниками». «Ми це не обговорювали», — відрізав С.Козьяков. «Змінювати правила гри, коли частина суддів пройшла оцінювання за певними правилами, несправедливо. Ми цього робити не будемо. Чи скажімо так: я до цього не долучатимуся», — заявив С.Щотка.

Нині для комісії, як розповіли журналістам, пріоритетом є кваліф-оцінювання. Хоча одночасно з ним ВККС проводить інші процедури. «Але пріоритети можуть змінюватися. Наприклад, якщо законом про Вищий антикорупційний суд передбачатимуться жорсткі строки його утворення, напевно, нам доведеться щось відкласти і виконувати закон», — резюмував С.Козьяков.

Тож не виключено, що у разі виникнення форс-мажору служителям Феміди доведеться зачекати на отримання знаку кваліфікації від комісії.

 

ПРЯМА МОВА

Сергій КОЗЬЯКОВ,
голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів:

 — Віднині (з 14.02.2018. — Прим. ред.) процедура кваліфікаційного оцінювання стане рутинною. За один день приблизно 60 суддів проходитимуть тестування та виконуватимуть практичне завдання. Така процедура відбуватиметься 2 чи 3 рази на тиждень. І це триватиме багато місяців — 6, може, 7 чи 8. Можливо, й довше. Поки що ми не знаємо строків, тому що є фактори, через які процедура кваліфоцінювання може продовжитися. Нагадую: ще будуть співбесіди, спільна робота з громадськістю тощо.

Станіслав ЩОТКА,
секретар кваліфікаційної палати ВККС:

— У нас амбітні плани, ми цього не втаємничуємо: хочемо, щоб процедуру кваліфікаційного оцінювання в цьому році пройшли всі судді. Плануємо, щоб протягом тижня іспит складало приблизно 200 осіб, аби щомісяця ми досягали число 800—1000.

Ми виходили з того, щоб у першу чергу оцінювання пройшли судді-«п’ятирічки», в яких закінчилися повноваження. Ще — судді апеляційних судів, бо в цих установах недоукомплектованість у середньому становить 40—45%.