Закон і Бізнес


Апеляція чи звільнення


№7 (1357) 17.02—23.02.2018
МАРИНА БОЙКО
7489

Вища кваліфікаційна комісія суддів планує невдовзі працевлаштувати служителів Феміди, які залишились у Верховному та трьох вищих спеціалізованих судах України. Куди ж подадуться ці законники?


Два місяці тому вищі адміністративний, господарський та спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також ВСУ припинили процесуальну діяльність. Однак у цих установах є володарі мантій, котрі продовжують ходити на роботу, отримувати зарплату, але справ не розглядають.

«Є 108 таких суддів. Відповідно до закону нам потрібно їх перевести до іншого суду того самого або нижчого рівня. Суду такого самого рівня, мабуть, немає. До комісії надійшли заяви від певної кількості суддів, які звертають нашу увагу на те, куди б вони хотіли бути переведеними», — розповів журналістам голова ВККС Сергій Козьяков.

За його словами, один не проти продовжити кар’єру навіть у районному суді. Очільник кваліфоргану пообіцяв, що в найближчі 2 тижні комісія приступить до процедури переведення.

Нагадаємо: у разі реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду перехід служителя Феміди до іншої установи відбувається без конкурсу. Разом з тим у такому випадку не потрібна й згода законника на переведення, що дає комісії можливість відправити його працювати в будь-який суд.

Журналісти поцікавились у «кваліфікаційників», як вони ставляться до того, що судді ВСУ вважають: їхню установу ніхто не має права ліквідувати. «Ми дуже делікатні люди й у цій дискусії не беремо участі. Принаймні публічно», — заявив С.Козьяков. У свою чергу секретар кваліфікаційної палати комісії Станіслав Щотка додав: «Але є така фраза: «Хто хоче, той шукає можливість, а хто не хоче, той шукає...» — «...причини», — закінчив речення секретар палати з питань добору і публічної служби суддів ВККС Михайло Макарчук.

Для суддів є й гарна звістка: можливо, в цьому році відбудеться «друга серія» конкурсу на посади у ВС. «Зараз у ВС — певні перекоси в навантаженні, це треба врахувати. Конкурс буде не раніше вересня. А можливо, й пізніше», — наголосив голова ВККС.

Тому, напевно, судді з вищих спецсудів та ВСУ не мають удаватися в крайнощі та звільнятися. Вони можуть поки що перевестися до місцевих чи апеляційних судів та готуватися там до «верховних» змагань.