Закон і Бізнес


Поверніть учителям пенсії


№7 (1357) 17.02—23.02.2018
110760

Скасування пенсій за вислугу років для низки категорій працівників не відповідає конституційним гарантіям. На цьому наголошено у поданні, що направлено до Конституційного Суду.


Як відомо, єдиний орган конституційної юрисдикції вже закрив одне із проваджень, що стосувалося пенсійної реформи, через зміни у спірних нормах. Проте й у документі, яким ці зміни, власне, внесені (закон від 3.10.2017 №2148-VIII) теж угледіли порушення Конституції.

Зокрема, йдеться про новели в регулюванні призначення пенсій за вислугу років. Адже всупереч гарантіям профільного закону «Про освіту», держава відмовила педагогам у такому виді соціального забезпечення.

На думку 49 нардепів, тим самим порушено ст..22 Конституції. Та й в Уряді не прочитали ще й базовий закон «Про пенсійне забезпечення», де також прямо вказано на встановлення пенсій за вислугу років громадянам, які зайняті на роботах, що призводять до завчасної втрати працездатності. А той факт, що робота вчителя виснажує нервову систему, навряд чи сумнівається будь-хто.

Тож у поданні нардепи просять невідкладно розглянути їхні аргументи та скасувати неконституційні положення, що з’явилися в законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» внаслідок внесених змін. І тим самим — повернути вчителям право на пенсії за вислугу років, яка є «життєво важливим фактором».

Утім, буде добре, якщо КС хоча б до 100-річчя з дня народження Василя Сухомлинського, яке відзначатимуть у вересні, висловиться з цього питання.