Закон і Бізнес


Привілеїв у доступі до професії адвоката бути не повинно, - опитування

Але в реформаторів думка інша


14.02.2018 13:37
6283

Прокурори, судді та представники всіх інших юридичних професій повинні мати рівні можливості в отриманні права здійснювати адвокатську діяльність.


Таку позицію висловила більшість представників юридичної спільноти під час опитування, організованого «ЗіБ» у найбільшій тематичній групі «Рада адвокатів України» Facebook, у зв’язку із обговоренням положення проекту нового Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо прямого доступу до професії адвоката для суддів і прокурорів.

Нагадаємо, на одному із останніх засідань робочої групи при Раді з питань судової реформи до категорії «пільговиків» додали прокурорів. Лише два члени робочої групи висловилися проти таких преференцій. Решта підтримала.

Втім, зважаючи на хід голосування (свою позицію на даний час висловили близько 550 учасників), схоже, що професійній спільноті такі зміни не до вподоби.

Так, три чверті учасників голосування (75,4%) висловилися за рівні умови доступу до адвокатської діяльності для всіх представників юридичних професій, зокрема і для прокурорів.

Кожен п’ятий (21,5%) вважає, що прокурорів взагалі не можна допускати до адвокатури. І лише 3,1% учасників голосування зазначив, що норма проекту, підтримана у Раді з питань судової реформи, є цілком правильною.

Цікаво, що в іншому опитуванні щодо причин такого сумнівного рішення робочої групи

більше половини вважають, що це пов’язане із певними домовленостями для ухвалення інших цікавих для ініціаторів проекту норм. Решта - пов’язують це тою логікою, що прокурори та судді долучені до судового процесу, або ж списують усе на звичайне нормотворче нехлюйство.

Закон і Бізнес