Закон і Бізнес


Цінності на експорт


Фото: zakarpattya.net.ua

№7 (1357) 17.02—23.02.2018
5773

Іноземці не хочуть зв’язуватися з українським мистецтвом, бо їх обтяжує процедура вивезення культурних цінностей. Тож група нардепів вирішила посприяти спрощенню вимог.


Як зазначається у пояснювальній записці до проекту закону «Про переміщення через державний кордон України культурних цінностей» (№8021), в Європі для вивезення цінності достатньо мати інвойс аукціонного дому або чек з галереї, щоб перетнути кордон. Натомість, аби вивезти з України картину 1949 року вартістю $500, треба отримати експертний висновок в музеї, а потім дозвіл Міністерства культури. Та й митники надто прискіпливо оглядатимуть такий твір.

Тому пропонується законодавчо запровадити систему із 3 свідоцтв та визначити повний перелік документів, строків та підстав для відмови в їх видачі. Крім того, до проведення експертизи культурних цінностей передбачається залучати й приватних осіб.

Усі свідоцтва потраплятимуть в систему електронного обліку, що прискорить проходження і митного оформлення. Як наслідок, дедалі більше творів українського мистецтва потраплятиме до музейних та приватних колекцій за кордоном. А це, як зазначають автори, формуватиме уявлення про культурне надбання нашої держави.

Втім, невідомо, яким воно буде, якщо іноземці дивитимуться на 70-річну картину ціною лише у $500. Звісно, якщо це не буде лише її «експертна» вартість для вивезення за кордон.