Закон і Бізнес


Ліквідація усталених форм самоврядування вдарить по авторитету адвокатури, – О.Дроздов


13.02.2018 12:29
5358

Реформа адвокатури має відбуватися на основі чинної моделі органів адвокатського самоврядування. Редакція Закону про адвокатуру, запропонована робочою групою при РПСР, ставить під загрозу конституційний статус адвокатури в аспекті її незалежності.


На цьому наголосив голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Олександр Дроздов за підсумками круглого столу «Адвокатське самоврядування: шляхи вдосконалення», що відбувся в Адміністрації Президента, передає «Закон і Бізнес».

О.Дроздов переконаний, що запропонована проектом ліквідація усталених форм адвокатського самоврядування, створення паралельних реєстрів призведе до послаблення органів адвокатського самоврядування, вдарить по авторитету адвокатури, а також зашкодить реалізації прав і гарантій адвокатської діяльності.

Голова ВКДКА наголосив на тому, що чинна система кваліфікаційно-дисциплінарних комісій відповідає європейським стандартам, як і практика їхньої діяльності. А запропоноване розділення її на дві системи є недоцільним та, як і вказано у Звіті експертів Ради Європи, не існує у жодній європейській країні.

На думку О.Дроздова, до закону в частині дисциплінарної відповідальності слід внести певні зміни. Зокрема, розширити підстави для запровадження дисциплінарної відповідальності, а також передбачити право повного перегляду рішень кваліфікаційних та дисциплінарних палат регіонів.

Очільник ВКДКА зазначив, що приєднався до резолюції спільної наради членів Ради адвокатів України та керівників регіональних органів адвокатського самоврядування, схваленої за результатами обговорення проблем на засіданні РАУ.

У документі, зокрема, йдеться про те, що зміни системи адвокатського самоврядування «можуть стати фатальною помилкою всієї реформи адвокатури». «Без сильного, самодостатнього і стабільного самоврядування права адвокатів залишаться декларацією. Авторитетної інституції національного значення, спроможної стати на захист всіх і кожного адвоката, просто не існуватиме у разі впровадження законопроекту, який напрацьований Робочою групою з питань адвокатури, прокуратури та БПД при Раді з питань судової реформи», — зазначено в резолюції.

Закон і Бізнес