Закон і Бізнес


АПУ заявила про порушення у «справі Майдану»


09.02.2018 11:32
4119

Адвокатів Віктора Януковича Ольгу Просянюк та Олександра Горошинського було необґрунтовано недопущено до участі у судовому засіданні у «справі Майдану». Дії суду щодо захисників є порушенням права особи на захист, а також порушенням гарантій адвокатської діяльності.


Про це заявила Асоціація правників України у відкритому зверненні до судових органів України та адвокатів, які співпрацюють з Центром безоплатної правової допомоги, передає «Закон і Бізнес».

При цьому в АПУ зазначили, що є аполітичною організацією. Однак як провідна правнича спільнота Асоціація вважає своїм обов’язком реагувати на порушення прав і свобод людини і громадянина, гарантованих Конституцією України, законами України та міжнародними актами.

Як поінформували в АПУ, 7 лютого цього року під час судового розгляду клопотання Генеральної прокуратури України про надання дозволу на здійснення спеціального (заочного) досудового розслідування у «справі Майдану» адвокатів В.Януковича О.Просянюк та О.Горошинського було необґрунтовано недопущено до участі у судовому засіданні, незважаючи на те, що вони надали документи на підтвердження повноважень.

«Після такого рішення суду співробітники поліції із застосуванням сили виштовхали адвокатів із зали судового засідання та ... заблокували вхід до зали, та в подальшому перешкоджали у здійсненні адвокатської діяльності, погрожуючи затриманням та доставленням у відділок поліції Печерського району м. Києва», – ідеться у зверненні АПУ.

Правники зазначили, що, незважаючи на явку у судове засідання адвокатів за договором, суд залучив до справи адвоката Центру безоплатної правової допомоги. Попри те, що адвокату за призначенням, який не мав достатньо часу для ознайомлення із матеріалами справи (більше 110 томів, 20 годин відео) та не погодив свою позицію з клієнтом, було заявлено відвід, і він не мав правових підстав для продовження участі в засіданні, він все-таки продовжив участь у розгляді клопотання. За результатами розгляду суддя надав дозвіл на здійснення спеціального (заочного) досудового розслідування.

«Залишаючись на позиції необхідності ретельного розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності, а також притягнення до відповідальності осіб, які скоїли такі злочини, Асоціація вимагає неухильного дотримання закону при розслідуванні та судовому розгляді кримінальних правопорушень», – зазначено в заяві.

Також в АПУ наголосили, що порушення судами засадничих вимог закону під час розслідування кримінальних правопорушень підриває довіру до судової влади як в країні, так і за її межами, а також створює передумови для уникнення відповідальності особами, які вчинили такі правопорушення.

Тож Асоціація закликала судові органи, а також адвокатів, які співпрацюють з Центром БПД, не допускати дій, що порушують право особи на захист і гарантії адвокатської діяльності.

«Держава не повинна використовувати інститут безоплатної правової допомоги в резонансних справах як інструмент усунення від захисту адвокатів за договором, які, з якихось причин, можуть розглядатися як «незручні» процесуальні опоненти», – заявили в АПУ.

Закон і Бізнес