Закон і Бізнес


Ось вам фугу

Чому мандрівникам небезпечно їсти за кордоном


Якщо вже вирішили спробувати заморських делікатесів, то хоча б дізнайтеся, як їх правильно їсти, щоб самим не стати «їжею»…

№6 (1356) 10.02—16.02.2018
5362

На туриста, який хоче познайомитися з традиційною кухнею інших країн, на кожному кроці чатують неприємності: якщо не обрахують, то подадуть щось благозвучне, але малоїстівне.


Так, добре відомо, що рідкісні кухарі вміють готувати фугу — вкрай отруйну рибу. У ній міститься тетродотоксин, який в 1000 разів сильніший за ціанід. Щорічно в Японії цей делікатес стає причиною мінімум 10 смертей. Складно сказати, заради чого люди готові так ризикувати: чи й справді риба така смачна, чи приваблює драйв від небезпечної трапези.

Ще один дивний делікатес — популярний у Кореї восьминіг Сан Нак Джі. Його подають живим, і головний принцип досвідчених — відкусити великий шматок так, щоб щупальця, які продов-жують ворушитися, не присмокталися до горла й не стали причиною задухи.

А ось сир «Касу Марцу», батьківщиною якого є Сардинія, виготовляється з овечого молока, в якому заводяться личинки сирної мухи. Їсти його треба, обережно виймаючи личинок. Заздалегідь їх не виймають, тому що це знак якості: в поганому продукті личинки не живуть.

Паук а-пінг подається в Камбоджі як традиційна страва. Від отрути цього тарантула на рік гинуть кілька чоловік, більшість з них — туристи.

Утім, і цілком їстівні продукти можуть зіпсувати обід. Так, у середині січня цього року чотирьом японським студентам у венеційському ресторані виставили рахунок на €1100 за три стейки і порцію смаженої риби. У меню вартість страв була вказана з розрахунку за 100 г, але туристи на це не зважили.

Після звернення в поліцію та ЗМІ справа мало не обернулася міжнародним скандалом. Але мер Венеції публічно вибачився перед японцями. А проведене розслідування виявило численні скарги на цей заклад. У результаті рестораторові належить виплатити €19500 штрафу.

Правда, на два місяці раніше в тій же Венеції британським туристам не тільки відмовили в розгляді, а й дорікнули незнанням мови. Той же мер порекомендував іноземцям не дивуватися, якщо їх обрахують. Тому вивчайте мови, будьте обережні з делікатесами і — смачного!