Закон і Бізнес


«Підсвітили» брехню


Фото: Громада Приірпіння

№6 (1356) 10.02—16.02.2018
19552

Суддям цілком до снаги активно боротися з посяганням на їхню честь. Це довів Ірпінський міський суд Київської області, представники якого рішуче стали на захист колеги в протистоянні з місцевими чиновниками.


23 січня на сіті-лайті біля будівлі суду з’явився рекламний банер, на якому вказувалися «розцінки» судді Наталії Карабази. Того ж дня до правоохоронних органів були направлені відповідні заяви, в яких вимагалося встановити осіб, котрі розмістили неправдиву інформацію, та притягнути їх до кримінальної відповідальності.

Утім, неважко було здогадатися, звідки «ростуть ноги» у такої «реклами». Адже того ж дня фото сіті-лайта з’явилося на сайті Ірпінської міської ради. І, попри неодноразові звернення, чиновники не поспішали видалити цю інформацію.

Збори суддів установи також підтримали колегу. Вони визнали дії замовників такої реклами як «втручання у здійснення правосуддя, неповагу до суду і суддів, а також зберігання, використання і поширення інформації, яка дискредитує суд та розцінюється як вплив на безсторонність суду та конкретного суддю».

Урешті-решт суддям вдалося домогтися, аби прокуратура області внесла до ЄРДР відомості про скоєння злочину, передбаченого ч.1 ст.383 Кримінального кодексу («Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину»), а також ч.1 ст.296 КК («Хуліганство»). Очевидно, правоохоронним органам неважко буде встановити, хто ж ті «невідомі особи», оскільки є свідки того, як встановлювали цей сіті-лайт. Адже власник носія реклами навряд чи захоче один нести кримінальну відповідальність.

У свою чергу, Н.Карабаза направила повідомлення до Вищої ради правосуддя (№450/0/6-18), аби там також оцінили рекламні витівки «невідомих осіб». Проте ірпінські судді показали колегам гарний приклад, як слід реагувати на подібні спроби тиску.

Як повідомила «ЗіБ» суддя-спікер установи Яна Шестопалова, лише 2 лютого це фото з сайту нарешті зняли. Водночас Н.Карабаза має намір подати позов до міськради про захист честі та гідності за поширення неправдивої інформації.