Закон і Бізнес


НБУ оштрафував іноземну компанію на понад 700 тис. грн


05.02.2018 16:54
3531

За те, що іноземна компанія набула істотну участь в одному з українських банків без погодження Національного банку, регулятор оштрафував її на 730 059,07 грн.


Про це повідомляє прес-служба НБУ, передає «ЗіБ».

Як зазначили в НБУ, під час визначення розміру штрафу взято до уваги те, що «не відбулось змін у складі кінцевих власників істотної участі у банку та розмірі їх участі, а також самостійне повідомлення банком про зміни, що відбулися у його структурі».

У НБУ наголосили, що набуття істотної участі в банку без погодження з регулятором є порушенням законодавства. І регулятор має право накладати  штраф в розмірі до 10% номінальної вартості придбаних акцій банку та/або тимчасово заборонити право голосу.

«Погодженню підлягає як пряме, так і опосередковане набуття або збільшення істотної участі понад граничні пороги у 10, 25, 50 та 75 відсотків. Не є виключенням також випадки, коли без зміни кінцевого власника істотну участь набувають нові підконтрольні власнику компанії», – ідеться в повідомленні НБУ.

При цьому зазначено, що з 2015 року НБУ п’ять разів штрафував за подібні порушення на суми від 272 тис. до 3 млн. 299 тис. грн. Окрім того, з 2011 року регулятор застосував тимчасову заборону права голосу щодо 13 осіб.

Закон і Бізнес