Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 5 (1355). Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 5 (1355)

02.02.2018 16:23
3477

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 5 (1355). 3 – 9 лютого 2018 року.


Перша зустріч членів Асоціації адвокатів України у поточному році відбудеться під час «Ярмарку проектів ААУ». На ній презентуватимуться форуми, урочисті події та інші проекти, заплановані на 2018 р. Ідея ярмарку полягає в ознайомленні з діяльністю асоціації та залученні до співпраці. У свою чергу в ААУ обіцяють якісне інформаційне наповнення заходів, цікавих доповідачів та можливість отримання вигідних пропозицій від роботодавців. Про критерії обрання спікерів, нові формати подання інформації, професійне визнання та нові ідеї розповідає «ЗіБ» голова наглядової ради ААУ Ольга Дмитрієва.

Новий Кодекс адміністративного судочинства розширив коло суб’єктів, спори з якими може розглядати адміністративний суд. І не обмежив його рамками. Те, чи може бути відповідачем той або інший орган, вирішить судова практика. На порядку денному — статус громадської ради доброчесності як суб’єкта владних повноважень. Докладніше читайте в статті «Відповідальні чи безвідповідальні».

Уже через місяць служителі Феміди змагатимуться за посади у двох важливих для судової системи установах: Вищій раді правосуддя та Вищій кваліфікаційній комісії суддів. Якщо в першій інституції хоче працювати більше ніж 10 осіб, то друга як майбутнє місце роботи приваблює небагатьох. Чому законників цікавить не так робота у ВККС, як вільні крісла в конституційному органі? Відповідь на це та інші питання у публікації «ВРП вабить більше».

Учасником акцій протесту можна бути... в душі. І лише через деякий час заявити про це, коли зникне загроза посилення покарання. У Вищій раді правосуддя фактично погодилися з такою ідеалістичною філософією, застосувавши найсуворіше покарання до судді, яка не розгледіла за протоколом про адміністративне правопорушення активіста «автомайдану». Хоча врешті-решт ВРП не звільнила її з посади. Подробиці – у матеріалі «Розпізнай активіста».

Змінами до процесуальних кодексів сторонам надано право ініціювати експертизу. Таку норму вітають як правники, так і експерти. Однак у кримінальних справах можна звертатися тільки до фахівців держустанов, що суттєво обмежує можливості адвокатів, слідчих та прокурорів. Тож нині доопрацьовується профільний законопроект, аби врегулювати це питання. Як учасники ринку, адвокати і законотворці хочуть поламати монополію на проведення судових експертиз, дізнайтеся зі статті «Невільні дослідники».

У лютому — березні 990 володарів мантій пройдуть перший етап кваліфікаційного оцінювання — іспит. За прогнозами експертів, з анонімним тестуванням впораються чи не всі судді. А от результати за виконане практичне завдання декого можуть здивувати. Чи насправді оцінка за вирішення модельної справи може змусити служителів Феміди піти з професії, проаналізовано в публікації «Сюрпризи кваліфперевірки».

Відповідно до Правил адвокатської етики заборонено неналежно висловлюватись у соціальних мережах, ображати колег або будь-кого. А як бути з приватним листуванням? Про рішення ВКДКА щодо першої справи про етику приватного листування в месенджерах дізнайтеся з матеріалу «Нічого особистого».

До Єдиного державного реєстру судових рішень унесено 20 тис. документів, прийнятих Верховним Судом. Це — результат 50-денної роботи установи. Втім, більшість цих актів стосується вирішення процесуальних питань. Тільки майже півтисячі — постанови, які ставлять крапку в спорах. І найчастіше за все ВС залишає скарги без задоволення. Про все докладніше читайте в статті «П’ятдесят відтінків незадоволення, або Що зробив новий ВС за півсотні днів процесуальної діяльності».

Розглядаючи справи щодо незаконного перетину державного кордону, судді зважають на підстави вчинення порушення, а також на матеріальний стан тих, хто на нього наважився. У деяких випадках провадження можуть бути закриті, в інших — порушника чекає штраф. Детальніше – у матеріалі «Нема грошей — немає штрафу».

Однією з новел процесуального законодавства стало введення поняття «експерт з питань права». Хтось може зауважити, що це недоцільно, адже усі учасники судового процесу є фахівцями у сфері права: і судді, і адвокати, і прокурори. Чим же обумовлені такі нововведення? Про це дізнайтеся з публікації «На істину монополії не існує».

За новим Господарським процесуальним кодексом, сторони повинні попередньо розраховувати суму майбутніх судових витрат. А суд має право покласти їх відшкодування повністю або частково на одну зі сторін, якщо та зловживає правами. Чому судові витрати за новим законодавством рахувати треба наперед – в статті «Хто платить за справедливість».

У новій редакції Господарського процесуального кодексу передбачено появу наказного провадження, а також поділ позовного провадження за певними критеріями на загальне та спрощене. Наскільки однозначно в ГПК визначено ці критерії? Які переваги для позивача та відповідача мають ці види провадження? Докладніше дізнайтеся з публікації «Процедура на вибір».

Сума, прописана в контракті про надання послуг щодо представництва інтересів клієнта, розглядається як власність адвоката. Відповідно, на неї поширюються конвенційні гарантії. Такий висновок зробив Європейський суд з прав людини. Усі подробиці – у матеріалі «Скупість із відсотками».

Закон і Бізнес