Закон і Бізнес


Голова наглядової ради ААУ Ольга Дмитрієва:

«Ми бажаємо працювати, використовуючи свій професійний та інтелектуальний ресурс, а не фінансові можливості клієнтів»


Ольга Дмитрієва: «Ми бажаємо працювати, використовуючи свій професійний та інтелектуальний ресурс, а не фінансові можливості клієнтів»

№5 (1355) 03.02—09.02.2018
КАТЕРИНА БЄЛЯЄВА
6925

Перша зустріч членів Асоціації адвокатів України у поточному році відбудеться під час «Ярмарку проектів ААУ». На ній презентуватимуться форуми, урочисті події та інші проекти, заплановані на 2018 р. Ідея ярмарку полягає в ознайомленні з діяльністю асоціації та залученні до співпраці. У свою чергу в ААУ обіцяють якісне інформаційне наповнення заходів, цікавих доповідачів та можливість отримання вигідних пропозицій від роботодавців. Про критерії обрання спікерів, нові формати подання інформації, професійне визнання та нові ідеї розповідає голова наглядової ради ААУ Ольга ДМИТРІЄВА.


«Ми відкриті для всіх адвокатів»

— Пані Ольго, «Ярмарок проектів» презентується вперше. Як виникла така ідея та навіщо розповідати про всі заплановані проекти?

— Одночасна презентація проектів ААУ відбувається вперше. І не лише для асоціації, але й для подібних організацій в Україні. Мета проведення ярмарку збігається із гаслом асоціації: «Ми відкриті для всіх адвокатів».

Дійсно, щороку ААУ організовує чимало різноманітних заходів і адвокати можуть обирати, на якому з них бути присутніми. Та часто адвокат не відвідує той чи інший захід, тематика якого могла би бути йому корисною. Плануємо коротко висвітлити основні питання, які охоплюватимуться нашими форумами, розповісти про умови участі в конкурсах, роботу комітетів та нові проекти ААУ.

Сподіваємося, що інформація, представлена широкому колу адвокатів, допоможе їм зорієнтуватись у роботі асоціації у поточному році. Ми розраховуємо зацікавити колег, які матимуть бажання долучитися до проектів ААУ як співорганізатори, партнери, донори.

Також маємо на меті ознайомити з роботою ААУ адвокатів, які не є членами асоціації, аби вони могли оцінити її діяльність.

— У цьому році на правничу спільноту чекає 7 великих форумів. Що це за форуми?

— Шість планується провести у Києві. Першим з них стане І судовий форум, який проводитиметься замість форуму «Київська весна». Він буде повністю присвячений судовій реформі та новаціям у судовій практиці, зумовленим змінами до процесуальних кодексів.

На квітень запланований ІІІ аграрний форум. У червні відбудеться VII всеукраїнський форум з публічного права та фінансово-банківських питань. У вересні — VІІІ щорічний форум «Формула успіху: стандарти адвокатської діяльності». У листопаді — ІІ податковий форум. І у грудні — VІІІ щорічний форум з кримінального права та процесу.

До Дня незалежності запланований традиційний регіональний форум «Таврійські зорі», що пройде у Херсоні. На відміну від інших, він не матиме тематичного спрямування. Ми намагатимемося залучити спікерів найрізноманітніших напрямів.

«Майбутнє професії — за формами адвокатських об’єднань»

— Як розробляється тематика форумів? Чи проводиться серед адвокатів опитування з приводу того, які доповіді були б їм цікаві?

— Для організації форуму створюється організаційний комітет, куди входять члени правління, керівники профільних комітетів ААУ, партнери. Учасники оргкомітету починають підготовку за кілька місяців. Їм необхідно визначити тематику, а також актуальні проблеми, з якими стикаються адвокати у своїй практиці.

Іноді для того, щоб сформувати перелік питань, які висвітлюватимуться у доповідях, оргкомітет поширює анкету серед активу ААУ. В деяких випадках, як, наприклад, було при підготовці форуму з кримінального права і процесу, створюються google-форми — он-лайн-опитування, участь у яких бере велика кількість наших колег. Залучення адвокатів до формування переліку питань дає змогу підвищити якість інформаційного наповнення заходів, адже, організовуючи заходи, ми ставимо собі за мету зробити їх якомога кориснішими для всіх учасників.

— Якими критеріями послуговується ААУ, добираючи спікерів?

— Успішність фірми, а в моєму розумінні це кількість адвокатів, справ, клієнтів, безумовно, є одним з критеріїв відбору. Ми розуміємо, що адвокатів, задіяних у гучних кейсах, завжди буде цікаво слухати. До того ж ми намагаємося показати учасникам заходів, до чого варто прагнути в адвокатському бізнесі. Адже, на моє переконання, майбутнє правничої професії — за формами адвокатських об’єднань. Вже сьогодні практика показує, що працювати самостійно стає дедалі складніше. Постійне оновлення законодавства та складність справ вимагають від фахівця наявності офісу, певної бази даних, а також кваліфікованих помічників.

Проте запрошуємо й практикуючих адвокатів як з досвідом публічних виступів, так і без нього. Як правило, це люди, які чимось зачепили членів оргкомітету під час спілкування, мають цікаву практику і бажають про неї розповісти. Адже не секрет, що не всі адвокати охоче діляться професійними надбаннями.

Такий підхід до вибору спікерів дає можливість присутнім охопити розмаїття адвокатської професії та визначити своє місце в ній.

«Адвокат може здобути якісні знання, структуровану інформацію»

— Як правило, серед запрошених спікерів є не лише адвокати…

— Так, ми не боїмось експериментувати. На наших заходах часто виступають фахівці, що не мають стосунку до адвокатури та й узагалі до правничих професій. Наприклад, на один з весняних форумів ми запрошували сексолога, який у рамках обговорення сімейного права виступив із доповіддю, присвяченою сімейному насильству. Його виступ слухачі високо оцінили.

Цього ж доповідача ми запросили і на форум з кримінального права і процесу, де його виступ також мав неабиякий успіх. Крім нього, на заході виступав «викривач брехні» — поліграфолог. Також запрошували фахівців з комунікації, психологів, різноманітних тренерів, медіаторів тощо.

Так, їхні виступи виходять за межі правової тематики, проте професія адвоката така багатогранна, що ця інформація може стати нашим колегам у пригоді.

— Часто на форумах виступають і судді. А як щодо правоохоронців — представників Національного антикорупційного бюро, Національного агентства з питань запобігання корупції, прокуратури?

— Правоохоронці є більш закритими, ніж представники інших правничих професій. Утім, і вони не нехтують нашими запрошеннями. Їм є що розповісти, адже вони також прагнуть, щоб робота адвоката була чистою, правильною, професійною.

Всім нам хочеться, щоб судова та правоохоронна системи із «супермаркету» перетворилися на дієві органи. Тому що в «супермаркеті» працювати не можна. Там можна лише купити. А ми бажаємо працювати, використовуючи свій професійний та інтелектуальний ресурс, а не фінансові можливості клієнтів.

— Кожен форум збирає чималу кількість учасників. Чому правникам варто відвідувати ці заходи?

— Якщо адвокат відвідує форум як слухач, він може здобути якісні знання, структуровану інформацію, а також відповіді на запитання, порушені під час обговорення. Якщо адвокат присутній як спікер, він має нагоду випробувати ораторські навички, адже навіть невеликий виступ — це робота з аудиторією, вміння висловлювати думки та презентувати себе.

Зрештою, і слухачі, і спікери отримують майданчик, у рамках якого вони можуть безперешкодно спілкуватися з адвокатами всіх рівнів — від адвокатів, які займаються індивідуальною практикою, до партнерів величезних юридичних компаній. Часто трапляється, коли після заходу представники таких юридичних компаній телефонують до організаторів і розшукують спікерів або адвокатів, які проявили себе під час дискусій, аби запропонувати їм співпрацю. Де ж іще шукати співробітників, як не на подібних форумах, адже в резюме ніхто не наважиться зазначити, що претендує на посаду партнера у великій компанії (сміється).

«На осінньому форумі ми продемонстрували імітацію обшуку»

— Деякі форуми проводяться кілька років поспіль. Чи можете відзначити якісні зміни?

— Звісно, якість стає вищою. Це стосується і тематики, і підбору спікерів, і форм подання інформації. Сьогодні ми намагаємося спонукати аудиторію до активної участі у заході. Якщо ми починали зі стандартного формату у вигляді низки доповідей, то сьогодні включаємо такі елементи, як квест.

Так, на осінньому форумі продемонстрували імітацію обшуку. Цікаво було спостерігати за реакцією суддів. Вони дають санкцію на проведення цієї слідчої дії, однак самі рідко стають її учасниками, тож подекуди і гадки не мають, наскільки це може бути небезпечно.

Плануємо робити наші заходи ще більш цікавими.

— Один з форумів — судовий — проводитиметься вперше. Чи стане він щорічним?

— Судова тематика так чи інакше висвітлюється на кожному форумі, адже судовий процес є невід’ємною частиною адвокатської діяльності. Однак, беручи до уваги масштабні зміни процесуального законодавства та розгубленість правничої спільноти, якій потрібно опановувати нові процедури, вирішили традиційний форум «Київська весна» присвятити судовій тематиці.

Чи стане він щорічним, сказати важко. Та очевидно, що найближчими роками, доки адвокати не опанують нові кодекси, а також зміни до них, які, за прогнозами фахівців, будуть уноситися, форум проводитиметься.

— Найближчими роками? Кримінальний процесуальний кодекс обговорюють уже шостий рік…

— Так, у 2012 р. форум з кримінального права і процесу зібрав величезну кількість учасників. Тоді запропоновані новації викликали в адвокатів справжній розпач. Та минув час, і кількість питань з приводу КПК значно зменшилася. Питання залишилися щодо роботи правоохоронної системи в цілому. Тож ця тема і надалі буде актуальною.

«Переможців конкурсу буде набагато більше»

— Крім форумів, заплановані й інші заходи, зокрема конкурс «Адвокат року». Щось зміниться у методиці визначення кращих з кращих?

— У цьому році конкурс «Адвокат року» істотно відрізнятиметься від попередніх. Якщо раніше анкету можна було подати протягом одного місяця (а це був вересень, коли колеги тільки поверталися з відпусток), то в цьому році анкети прийматимуться з квітня до липня. Анкета міститиме широке коло питань, яке охоплюватиме найрізноманітніші досягнення претендентів. Це і кількість справ, виправдувальних вироків, і організація роботи та ін.

За підсумками дослідження анкет конкурсна комісія нараховуватиме бали. Додаткові бали будуть нараховані, наприклад, за наявність офісу, активну громадську діяльність, передплату періодичних видань тощо.

Також проводитиметься інтернет-голосування, яке триватиме місяць. За підсумками балів від конкурсної комісії та кількістю набраних голосів визначатимуться переможці. Цього року в одній практиці їх буде 5. Нам видається це набагато об’єктивнішим, ніж обирати кращого серед тих, хто має незначну різницю в балах.

Також розширимо перелік номінацій. Відтак переможців конкурсу буде набагато більше. Ми впевнені, що такий підхід допоможе уникнути конфліктів, які неодмінно виникають при проведенні подібних заходів. Адже головна мета цього конкурсу — привернути увагу до адвокатської професії та пропагувати повагу між колегами.

Ще однією новинкою стане те, що для висвітлення заходу запросимо також неюридичні засоби масової інформації, які зможуть розповісти про адвокатів їхнім потенційним клієнтам. Думаю, це буде цікаво як учасникам конкурсу, так і представникам бізнесу, які обиратимуть адвокатів.

Нагородження фіналістів ми вирішили відокремити від форуму з кримінального права і процесу й провести як окремий захід. Гадаю, він пройде у жовтні. Це буде святкова церемонія з відповідним рівнем та обов’язковим дрес-кодом. Адже професія адвоката є елітною і ми маємо наповнювати цю сентенцію змістом.

«Ми вирішили запровадити інститут співголів комітетів»

— Яких змін зазнають інші проекти?

— У цьому році зміниться робота комітету з кримінального права і процесу. З огляду на актуальність проблем, що виникають у царині кримінальної практики, вбачаємо за необхідне істотно збільшити кількість засідань комітету. Оскільки підготовка засідання, обрання тематики, запрошення спікерів є великим навантаженням на компанію, яка очолює комітет, ми вирішили запровадити інститут співголів. На кожного співголову, а їх у комітеті буде 3 або 4, припаде підготовка 3-х засідань. Таким чином ми вийдемо на 9 або 12 засідань протягом року, тобто засідання відбуватимуться щомісячно.

Якщо така модель виправдає себе, запровадимо її в інших комітетах.

— А чи будуть заходи за межами столиці?

— Безперечно. Нині вважаємо за необхідне проводити виїзні заходи, присвячені проблемі порушення прав адвокатів. Адже такі порушення трап-ляються доволі часто. Тож подібні заходи є надзвичайно популярними в наших колег. Наприклад, наприкінці минулого року проблематику порушення прав адвокатів обговорювали в Чернівцях. Тоді захід зібрав 350 учасників.

Цьогоріч ми плануємо аналогічні зустрічі в Миколаєві, Одесі, Дніпрі, Луцьку, Рівному.

Також компанія — очільник нашого відділення в Одесі готова провести засідання комітету або конференцію з актуальної тематики. Крім того, хочемо провести конференцію у Чернігові.

— У програмі «Ярмарку проектів» зазначений «Жіночий клуб». Це також новинка?

— Положення про «Жіночий клуб» було затверджене недавно. Детальніше дізнаємося про цей проект на ярмарку. Можу лише сказати, що він охоплюватиме два напрями. Перший — робота жінки-адвоката. Другий — клієнти-жінки.

Думаю, буде цікаво, адже там, де збираються жінки, по-іншому бути не може.