Закон і Бізнес


Вірте на слово


№5 (1355) 03.02—09.02.2018
4546

Претенденти на притулок не повинні піддаватися психологічному тестуванню для визначення їхньої сексуальної орієнтації. Таке рішення ухвалив Європейський суд справедливості за скаргою мігранта з Нігерії.


Міграційна влада деяких країн Європейського Союзу в окремих випадках застосовувала тестування, щоб ухвалити рішення за проханнями про притулок, якщо мігрант посилався на переслідування на батьківщині через сексуальну орієнтацію.

Як говориться в рішенні Європейського суду, розглядаючи заяву чоловіка з Нігерії, угорські чиновники вирішили, що його твердження не заслуговують довіри. Їхнє рішення ґрунтувалося на звіті психолога, який дійшов висновку, що «підтвердити твердження F. про його сексуальну орієнтацію неможливо». На цій підставі чоловікові відмовили в притулку, пише Бі-Бі-Сі.

F. наполягав, що тести не могли показати, чи дійсно він гомосексуальний. З ним погодився й Суд: у рішенні мовиться, що будь-які висновки про сексуальну орієнтацію, які вдасться зробити за допомогою подібних тестів, можуть бути лише приблизними. Таким чином, вони «становлять лише обмежений інтерес для цілей оцінки заяв претендента на притулок».

У рішенні сказано, що для встановлення орієнтації «можуть бути корисними деякі форми експертизи». Проте Суд додав, що застосовані тести порушують право шукачів притулку на недоторканність приватного життя. Також зазначено, що влада країн ЄС повинна шукати інші способи перевірити достовірність тверджень претендентів.

Ця постанова має силу в усіх 28 країнах ЄС. Тепер суд в угорському м.Сегеді буде змушений переглянути справу мігранта.

Євросуд у грудні 2014 року вже виносив рішення у справі про надання притулку в Нідерландах. Він тоді постановив, що тестування стосовно сексуальної орієнтації порушує людські права. Шукачів притулку не повинні розпитувати про їхню орієнтацію.