Закон і Бізнес


НААУ звернулася за підтримкою до США


31.01.2018 13:49
4129

Національна асоціація адвокатів України надіслала листи послу США в Україні пані Марі Йованович, а також групі конгресменів, в яких поінформувала про ризики відступу від демократичних стандартів внаслідок реформи адвокатури.


Про це йдеться в повідомленні на сайті НААУ, передає «Закон і Бізнес».

«Просимо Вас у межах компетенції надати підтримку зміцненню інституту адвокатури в Україні в рамках демократичного та прозорого процесу та запобігти відступу адвокатури як важливої складової системи правосуддя від європейських стандартів та принципів», – зазначає НААУ в листі до голови дипломатичної місії М.Йованович.

Також Асоціація інформує про стан адвокатури в Україні, чинний закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», що відповідає висновку Венеціанської комісії від 2011 року, а також про неодноразове заперечення щодо способу підготовки змін до цього закону з боку української адвокатури та найбільшої професійної організації адвокатів у Європі – ССВЕ.

У листі зазначено і позицію Ради адвокатів України, яка вважає, що з грудня 2016 року до січня 2018 року процес реформи адвокатури так і не був організований владою у відповідності до міжнародних стандартів регулювання адвокатської професії, принципів демократичного урядування, публічності та відкритості дій влади.

«Право адвокатури, яку у відносинах з органами влади представляє НААУ, на участь у напрацюванні змін до профільного закону не було дотримано, а офіційне представництво професії було підмінено у маніпулятивний спосіб шляхом залучення окремих громадських організацій та адвокатів», – ідеться в повідомленні.

НААУ в листі висловила занепокоєння висновком звіту експертів Ради Європи щодо законопроекту про зміни до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

«При підготовці звіту експертами не було проаналізовано корупційні ризики, які містить законопроект. Зокрема, численні суперечності між різними статтями законопроекту, термінологічна невизначеність та наявність оціночних суджень, особливо в частині регулювання доступу до професії та притягнення до дисциплінарної відповідальності, розподілу адвокатських внесків», – наголосили в НААУ.

За інформацією Асоціації, положення законопроекту щодо можливості адвокатів на державній службі зберігати право на представництво в судах також потребує уважнішого вивчення з огляду на колізійність цього положення з гарантіями адвокатської діяльності та обсягом професійних прав, суперечність принципу незалежності адвокатури.

Закон і Бізнес