Закон і Бізнес


Заперечення каране


№5 (1355) 03.02—09.02.2018
4452

Напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв голокосту сейм республіки ухвалив закон, що встановлює кримінальну відповідальність за «заперечення злочинів українських націоналістів» у роки Другої світової війни.


Зокрема, караним на території країни стане використання символіки ОУН та УПА, публічне заперечення геноциду на Волині та пропаганда ідей Степана Бандери. Покарання — штраф або позбавлення волі на строк до трьох років.

Таке ж покарання загрожує тим, хто посміє використовувати вираз «польські нацисти» (це обмеження викликало протести офіційного Тель-Авіва). І, навпаки, правопорушенням уважатиметься публічне заперечення «українських нацистів», «українських злочинів проти людства».

Тепер документ повинен розглянути сенат, після чого він буде переданий на підпис президентові. МЗС України висловив стурбованість із приводу прийнятого закону й чекає від сенату «політичної мудрості».

Як зазначають експерти, наступним кроком Варшави може стати спроба провести через ООН резолюцію із засудженням «вихваляння нацизму» в Україні. Тим більше що Польща зараз головує в Раді безпеки ООН.