Закон і Бізнес


ВРП наполягає на розслідуванні справи про примус суддів до звільнення


Фото: Микола Тис / ZIK

29.01.2018 12:19
4866

Вища рада правосуддя визнала дії прокурорів Львівської області, які відмовилися відкрити справу на осіб, що змушували суддів звільнитися, такими, що порушують гарантії незалежності суддів, і внесла подання до Генеральної прокуратури.


Про це йдеться на сторінці ВРП, передає «Закон і Бізнес».

Так, у лютому 2017 року до ВРП поскаржилися судді апеляційного суду Львівської області Зеновій Макойда, Альберт Белена, Василь Головатий. У повідомленні вони зазначили, що після розгляду апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді Галицького районного суду міста Львова та проголошення ними ухвали від 2 лютого 2017 року про продовження особі строку тримання під вартою з альтернативою внесення застави представники громадськості на знак незгоди із рішенням заблокували вхід до будівлі суду.

«Пізніше вони ввійшли до приміщення цього суду та, викрикуючи ганебні гасла на адресу суддів й погрожуючи фізичною розправою, внаслідок утримання суддів у залі судового засідання протягом 5 годин і здійснення психологічного тиску на них, змусили суддю З.Макойду написати заяву про звільнення з посади. Аналогічні вимоги було висунуто й судді А.Белені», – ідеться в повідомленні.

Відтак, за інформацією ВРП, повідомлення вказаних суддів про втручання в їхню діяльність надіслано Генеральною прокуратурою України до прокуратури Львівської області.

Однак, як повідомила прокуратура Львівської області, за результатами проведеної перевірки Личаківським ВП ГУ НП у Львівській області відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань так і не були внесені.

Тому ВРП 25 січня 2018 року ухвалила внести до Генпрокуратури подання «про виявлення осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів, а саме щодо неналежного розгляду повідомлення суддів апеляційного суду Львівської області З.Макойди, А.Белени, В.Головатого».

Закон і Бізнес