Закон і Бізнес


Розплата за нечемність

Скільки громадянам у 2017-му коштували прояви неповаги до Феміди


Одні володарі мантій притягають дебоширів до відповідальності у вигляді штрафу, інші — роблять зауваження.

№4 (1354) 27.01—02.02.2018
МАРИНА ЗАКАБЛУК
9887

Грюкання дверима, бійка з адвокатом, панібратство з володарем мантії та образливі висловлювання на його адресу, зайняття крісла прокурора, прибуття на засідання напідпитку — за це й не тільки суди притягували громадян до адміністративної відповідальності в минулому році.


Популярні 850 грн.

Недавно в Апеляційному суді м.Києва стався інцидент. Один з учасників процесу, «грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, діючи з особ-ливою зухвалістю та з хуліганських спонукань, кинув пакет із невідомою порошкоподібною речовиною в обличчя головуючого у справі судді».

Випадки зневажливого ставлення до служителів Феміди — непоодинокі. До того ж останнім часом їх кількість збільшилася в рази. Тому ще в листопаді 2016 р. Рада суддів звернула увагу на те, що жоден випадок прояву неповаги не повинен залишатися без належного реагування з боку органів судової влади, та схвалила рекомендації стосовно притягнення до відповідальності за таке адміністративне правопорушення, що передбачено ст.1853 Кодексу про адміністративні правопорушення.

«ЗіБ» вирішив проаналізувати, чи дослухалися володарі мантій до порад РСУ, як часто притягали вони порушників до відповідальності в минулому році та які стягнення накладали. Адже згідно із законом за неповагу до суду, що виразилась у злісному ухиленні від явки свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час засідання, а так само вчинення будь-ким дій, які свідчать про зневажливе ставлення до Феміди або встановлених правил поведінки, можна дістати штраф. Його розмір — від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 2550 грн. відповідно).

А от за ті самі діяння, вчинені повторно протягом року після накладення адмінстягнення, особа може: заплатити від 150 до 250 н.м.д. (від 2550 до 4250 грн.), або відправитися на виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку, або дістати до 15 діб адмінарешту.

Що стосується злісного ухилення експерта, перекладача від прибуття до суду, то для них це може закінчитися сплатою штрафу в розмірі 20— 100 н.м.д. (340—1700 грн.)

Як з’ясував «ЗіБ», у більшості випадків суди накладали штраф у розмірі 850 грн. А от окремі правопорушники мали розпрощатись і з 1000, і з 1700, і з 2550 грн. Найбільш суворе стягнення, застосоване судом у 2017-му, — адмін-арешт на 15 діб.

Ніж і вислови

В Єдиному державному реєстрі судових рішень станом на 24.01.2018 в категорії справ про адмінправопорушення за ст.1853 («Прояв неповаги до суду») КпАП — 2383 документи. Утім, постанов за минулий рік — тільки 200 з гаком. Причому 15% з них так і не набрали законної сили.

У деяких випадках суди визнають осіб винними в скоєнні правопорушення, однак закривають провадження у справі через закінчення строку накладення стягнення. Крім того, іноді доводиться повертати матеріали для доопрацювання органу, що надіслав протокол про вчинене правопорушення. Трапляється, суди констатують відсутність події чи складу адмін-правопорушення, тому провадження у справі також закривають.

Деякі служителі Феміди виявляють милосердя до правопорушників і обмежуються усним зауваженням. Прикметно, що різні володарі мантій за подібні дії громадян ухвалювали неоднакові рішення: одні притягували до відповідальності та постановляли стягнути штраф, а інші — тільки читали мораль.

Так, під час розгляду кримінальної справи в Нікопольському міськрайонному суді Дніпропетровської області підсудний проявив неповагу до суду, лаявся та висловлював погрози на адресу судді й потерпілого, дістав із кишені ніж, намагався його застосувати. «Врахувавши всі обставини справи, особу порушника, його вік, а також те, що він є інвалідом ІІ групи, та ту обставину, що він вибачився перед судом і щиро кається, а сварка в засіданні виникла через сильне душевне хвилювання, вважаю за можливе звільнити від адміністративної відповідальності у зв’язку з малозначністю й обмежитись усним зауваженням», — ідеться в постанові Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

А от іншу громадянку від відповідальності не врятував навіть похилий вік. Під час розгляду одного кримінального провадження в Заводському районному суді м.Запоріжжя потерпіла зневажливо поставилася до суду. «Це виразилось у порушенні порядку під час засідання. Також вона вчинила дії, які свідчать про явну зневагу до суду, а саме: допустила вислів на адресу суддів «они все куплены». На зауваження судді не відреагувала, заперечувала проти дій судді. Після попередження про відповідальність за прояв неповаги до суду продовжувала свої протиправні дії», — зазначається в постанові.

Суд урахував, що дії громадянки стали перешкодою для проведення засідання, а обставинами, які пом’якшують її відповідальність, є похилий вік (обтяжливих — не виявлено). Разом з тим суд вирішив застосувати до порушниці стягнення — 850 грн. штрафу. Крім того, жінка мала б заплатити 320 грн. судового збору.

Перший раз не навчає

Прикметно, що одні володарі мантій у постановах про притягнення осіб до адмінвідповідальності скромно констатують факт: громадянин порушив порядок, правила поведінки в храмі Феміди або не прибував на засідання. Інші ж удаються до детального опису ситуації.

«Особа 2 під час розгляду справи про притягнення його до адміністративної відповідальності за порушення ч.1 ст.130 КпАП у залі судового засідання проявляв неповагу до суду, що виразилось у попередженні судді щодо зустрічі в майбутньому після розгляду справи, крім того, виходячи із залу судового засідання, грюкнув дверима, чим учинив дії, які свідчать про зневагу до встановлених у суді правил», — ідеться в постанові Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області про накладення штрафу.

«Особа 2 порушував порядок під час судового засідання, йому було зроблено 6 зауважень, він сперечався із суддею, перебивав його, образливо висловлювався у відношенні судді словами «шельмує», «бив йому морду», «Вова», викрикував, при цьому на попередження та зауваження не реагував». Це вже з постанови Саксаганського районного суду м.Кривий Ріг Дніпропетровської області. Без штрафування теж не обійшлося.

Деяким учасникам процесу доводилося двічі платити за свої проступки. Так, один громадянин 3 березня з’явився на засідання в Славутському міськрайонному суді Хмельницької області в стані алкогольного сп’яніння. Через це розгляд справи був припинений. Порушник визнав свою вину, а суд призначив штраф у розмірі 850 грн. Утім, уже 7 березня цей чоловік знову завітав до обителі Феміди напідпитку. Тож суд обрав суворіше покарання — адмінарешт строком на 15 діб.

У квітні подібна ситуація сталася в Лозівському міськрайонному суді Харківської області: спочатку суд застосував стягнення у вигляді штрафу в розмірі 1700 грн., а потім — 2550 грн.

Влетіла в копієчку й бійка з адвокатом. Така історія сталася в Суворовському районному суді м.Одеси під час розгляду цивільної справи про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною. Позивач, незважаючи на неодноразові зауваження володаря мантії, вчинив бійку з адвокатом відповідачки. Плата за це — 1190 грн.

Одне неприбуття

Крім сторін у процесі, до відповідальності притягують і присяжних, і перекладачів, і свідків. Наприклад, у 1000 грн. Конотопський міськрайонний суд Сумської області оцінив неприбуття одного з присяжних для участі в розгляді кримінального провадження.

Перекладачам теж необхідно пам’ятати, що не варто ігнорувати засідання. Так, громадянин був залучений як перекладач на російську мову для обвинуваченого в одній з кримінальних справ. Ухвалою Кузнецовського міського суду Рівненської області Болградському районному суду Одеської області було доручено забезпечити участь перекладача в дистанційному судовому засіданні за допомогою технічних засобів. Однак до установи перекладач не прийшов — засідання довелося призначати на іншу дату.

Через тиждень перекладач пояснив: «Не з’явився через неявку перекладача, який здійснює основний переклад з гагаузької мови на російську». Тому своє прибуття на засідання він уважав недоцільним. Кузнецовський міський суд, який розглядав справу про адмінправопорушення, таку причину не визнав поважною. Тому перекладач мав заплатити 340 грн. штрафу.

А от Ладижинський міський суд Вінницької області визнав старшого державного виконавця винним у вчиненні адмінправопорушення про яке йдеться в ч.1 ст.1853 КпАП (жінка 5 разів не з’являлася на засідання). Разом з тим суд звільнив її від адмінвідповідальності у зв’язку з малозначністю порушення та обмежився усним зауваженням. Суд урахував, що у відділі, де працює держвиконавиця, — велике навантаження, і вона — єдиний працівник, адже інші посади не зайняті.

Зухвалість слухачів

Доводиться відповідати за свої погані вчинки також журналістам і «громадським активістам». Але такі випадки, швидше за все, — виняток із правила. Бо постанов про притягнення до відповідальності цих осіб у 2017 р. — всього кілька.

Так, у січні Апеляційний суд Тернопільської області розглядав скаргу на ухвалу слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо двох осіб. «Будучи присутньою у відкритому судовому засіданні, Особа 2 зайняла місце прокурора, чим перешкоджала його участі в судовому розгляді, поводила себе агресивно, затягнувши таким чином розгляд справи на тривалий час», — ідеться в постанові апеляційного суду про притягнення журналістки до адмінвідповідальності.

На неї не подіяли зауваження судді, і вона «не бажала зайняти місце в залі, поводила себе неправомірно». Тому журналістку довелося видаляти із зали в супроводі працівників поліції. Крім того, за нечемну поведінку суд оштрафував порушницю на 1700 грн.

Таке ж стягнення застосував до вільного слухача Саксаганський районний суд м.Кривий Ріг Дніпропетровської області. Під час розгляду цивільної справи громадянин порушував порядок і заважав проведенню слухання: вставав, сперечався із суддею, двічі не реагував на зауваження, намагався перекричати законника, у зв’язку із чим було оголошено перерву, проявляв неповагу до судового розпорядника, кричав і зневажливо звертався до неї, з даного нею протоколу склав паперовий літачок.

Відповідно до пояснень свідка-журналіста в залі перебувало 5—6 чоловік, яких він знає як «активістів-провокаторів», котрі відвідують засідання різних судів Кривого Рогу та своїми діями зривають розгляд справ. Серед цих осіб був і згаданий порушник. У свою чергу працівники поліції, які приїхали до суду, лише опитали осіб, а порядку не навели. Засідання так і не відбулося.

Тож, за підрахунками «ЗіБ», загалом у 2017-му за нечемну поведінку громадяни мали сплатити приблизно 59 тис. грн. штрафів та майже 22 тис. грн. судового збору (відповідно до внесених до ЄДРСР постанов, які набрали законної сили минулого року). Щоправда, на думку експертів, це — замала ціна за всі зірвані засідання та підривання авторитету Феміди. До того ж є сумніви, що кожен порушник заплатив за свою нечемну поведінку визначене судом стягнення. 

З таблицею «Дюжина найбільш суворих покарань за зневажливе ставлення до Феміди, застосованих судами у 2017 році» можна ознайомитись на нашому сайті.