Закон і Бізнес


Убити дракона


№4 (1354) 27.01—02.02.2018
5002

Президент Філіппін наказав армії та поліції застрелити його, якщо він стане диктатором. Про це керівник держави заявив під час візиту на військову базу.


«Якщо я засиджусь у владі й захочу стати диктатором, пристрельте мене. Я не жартую», — сказав Родріго Дутерте. Він додав, що робота силових структур — «захищати конституцію та захищати людей». «Пам’ятайте, що це ваш священний обов’язок», — наводить його слова Reuters.

Раніше прихильники Р.Дутерте в нижній палаті парламенту проголосували за скликання конституційних зборів. Вони пропонують перейти до федеративного устрою, що дозволить президентові перебувати на чолі держави 2 строки. Ухвалення нової конституції призвело б до відстрочення парламентських виборів 2019 року й перегляду терміну повноважень чиновників.

При цьому Р.Дутерте заявляв, що не збирається залишатися на посаді довше й навіть уважав би за краще залишити її достроково.

Президент Філіппін відомий своїми резонансними закликами й обіцянками. Наприклад, глава держави закликав своїх громадян убивати всіх, хто причетний до вживання, а особливо до торгівлі наркотиками. При цьому він пообіцяв забезпечити працівникам силових структур імунітет від кримінального переслідування після закінчення служби. Причому такі погрози виявилися вельми ефективними. Тільки за перший місяць понад 60 тис. наркоманів зізнались у вживанні заборонених препаратів.