Закон і Бізнес


Столиця не гумова

В Європі стає трендом відправляти чиновників куди подалі


№4 (1354) 27.01—02.02.2018
5086

Цього року близько 900 шведських чиновників покинуть столицю. Або ж їм доведеться звільнити місця для тих, хто прийде на роботу в державні відомства, які повністю або частково переведуть зі Стокгольма.


«У людей повинна бути можливість жити і працювати незалежно від адреси. Тому уряд нарощує державну присутність у Сконе та Західній Швеції шляхом переміщення або розширення діяльності 9 відомств», — мовиться в повідомленні уряду Швеції для преси.

У Мальме, наприклад, будуть розташовані окремі служби митного відомства. Зі Стокгольма в Гетеборг повністю переїде інспекція із соціального страхування. В інших містах планується створення регіональних контор агентства економічного зростання, транспортного управління. Частково поїде зі Стокгольма виконавча служба з майнових стягнень.

Подібні кроки не перші для нинішнього уряду. Минулого року рішення про часткове або повне переведення зі Стокгольма в інші міста торкнулося 12 державних установ. В цілому за межами столиці з’явиться більш як 2000 нових робочих місць.

Як пояснило Радіо Швеції SR, переведення державних відомств у інші міста привело, наприклад, до того, що висококваліфіковані чоловіки не виїхали зі Стокгольма разом з установою, а їхні місця зайняли високоосвічені жінки з регіону.

Подібні процеси відбуваються і в Данії. На початку цього року данський уряд повідомив про плани повного або часткового переведення з Копенгагена в інші 49 міст країни понад 4000 робочих місць.

Мова йде про повний переїзд зі столиці 14 державних відомств. Частково переведуть 16, серед яких — окремі служби поліції, обслуговува ння залізниці, бюро у справах підприємництва та інші.