Закон і Бізнес


Дитинство моє, стривай!

Учені пропонують подовжити підлітковий вік


Збільшення підліткового віку може означати не тільки додаткові привілеї, а й продовження деяких обмежень.

№4 (1354) 27.01—02.02.2018
11237

Постіндустріальним країнам необхідне нове визначення підліткового віку, говорять експерти. Якщо раніше європейці вступали в доросле життя в 19 років, то сьогодні це відбувається в середньому в 24.


Нову норму потрібно закріпити в законах, вважають окремі експерти. Проте, на думку інших, установлення нового віку дорослішання призведе до того, що «молоді люди стануть ще більш інфантильними».

Основні причини підвищення такого віку соціальні, мовиться в статті, опублікованій медичним журналом Lancet. Сьогодні в постіндустріальних країнах молоді люди довше здобувають освіту, пізніше одружуються й народжують дітей.

Ще один аргумент — те, що тіло людини продовжує рости й зазнає змін і після 19 років. Наприклад, мозок розвивається ще протягом кількох років після того, як людина стає дорослою. Також у багатьох людей аж до 25 років не виростають «зуби мудрості», відзначають експерти.

Молоді люди на Заході все пізніше одружуються й народжують дітей. За статистикою, в Англії і Уельсі середній вік першого шлюбу у 2013 році становив 32,5 року у чоловіків і 30,6 — у жінок. Це майже на 8 років пізніше, ніж показники 1973-го.

«Попри те що багато привілеїв, належних дорослим, отримують уже у 18 років, як правило, прийняття ролі в дорослому суспільстві й відповідальності відбувається пізніше», — вважає директор центру дитячого здоров’я Королівської дитячої лікарні в Мельбурні професор Сьюзан Сойєр.

Всі ці зміни, наполягає вона, повинні позначитися на соціальній політиці. Наприклад, С.Сойєр попонує подовжити дію соціальних послуг з підтримки молоді до 25 років.