Закон і Бізнес


Сільрада в небезпеці


№4 (1354) 27.01—02.02.2018
6346

Депутати пропонують встановити кримінальну відповідальність за захоплення владних повноважень в органах місцевого самоврядування. Бо децентралізація передбачає передачу більших повноважень на місця.


У парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінальної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки)» (№7496).

Пропонується ст. 109 Кримінального кодексу та її ч.ч. 1, 2 доповнити після слів «…або на захоплення державної влади» словами «чи владних повноважень в органах місцевого самоврядування».

Автори зазначають, що згадана стаття передбачає відповідальність за дії, спрямовані на захоплення державної влади, натомість органи місцевого самоврядування не належать до державної влади, оскільки займають окреме місце в політичній системі.

Водночас інколи дії окремих громадян направлені на захоплення владних повноважень в органах місцевого самоврядування. Питання набуває актуальності й із подальшим курсом на децентралізацію влади, внаслідок чого органи місцевого самоврядування мають отримувати не тільки збільшення владних повноважень, але і відповідальності за свої дії або бездіяльність.