Закон і Бізнес


У ВРП не встигають розглядати скарги суддів, що надходять майже щодня


22.01.2018 17:39
6631

До Реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність у 2017 році внесено 330 повідомлень. Із них розглянуто лише 124. Найбільше фактів тиску, погроз та випадків блокування роботи суду зареєстровано від суддів Одещини, Дніпропетровщини та столиці.


Про це повідомляє Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Вищої ради правосуддя, передає «Закон і Бізнес».

Так, у 2017 році від суддів Одеської області надійшло 32 повідомлення про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя, від суддів Дніпропетровщини – 39, міста Києва – 60.

По 18 випадків тиску на суддів зафіксовано у Харківській і Львівській областях, 16 – на Полтавщині.

Лише судді Хмельницької області не надіслали до Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури жодного повідомлення про втручання в їхню діяльність. По 1 повідомленню надійшло від суддів Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Найбільше повідомлень про втручання надійшло від суддів місцевих судів – 257, від суддів апеляційних судів – 69 повідомлень, від суддів вищих судів – 2 повідомлення.

У ВРП зазначили, що судді скаржилися на факти фізичного та психологічного тиску (19 та 224 повідомлення відповідно), блокування роботи суду (60 повідомлень), відкриття кримінальних проваджень та проведення слідчих дій стосовно суддів (56 повідомлень).

У 227 випадках підставою для повідомлення про втручання були дії громадян та громадських об’єднань, у 87 випадках – органів державної влади, у 19 випадках – народних депутатів України.

Згідно зі статистикою ВРП, із розглянутих 124 повідомлень суддів у 57 вжито заходів для захисту незалежності та авторитету суддів. Так, у 22 випадках ВРП відправила звернення до Генеральної прокуратури та в 16 випадках – звернення до інших державних органів.

Закон і Бізнес