Закон і Бізнес


Адвокати наполягають на участі регіонів у підготовці нового закону


22.01.2018 16:16
4041

Участь у засіданнях робочої групи з питань реформування адвокатури, прокуратури та системи БПД, утвореної при Раді з питань судової реформи, мають брати керівники НААУ та регіональних органів адвокатського самоврядування.


Про це йдеться у зверненнях рад адвокатів Волинської, Черкаської, Донецької, Сумської Закарпатської та Миколаївської областей з приводу запланованого засідання робочої групи, передає «Закон і Бізнес».

За повідомленням Національної асоціації адвокатів України, ради адвокатів низки регіонів знепокоєні спробами змінити чинний закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» без врахування реальних потреб адвокатського самоврядування та позиції регіональних професійних спільнот.

Голови РАР просять надати можливість бути присутніми під час обговорення проекту змін до профільного закону на засіданнях Робочої групі з питань реформування адвокатури, прокуратури та БПД та висловити позицію адвокатів областей.

Зокрема, рада адвокатів Волинської області у своєму зверненні наголосила на тому, що не мала можливості висловитися з приводу обговорюваного законопроекту.

«Така ситуація свідчить про недемократичний та непрозорий спосіб формування інституту адвокатури України», – ідеться у листі голови Ради адвокатів Волинської області Галини Руденко. Вона додає, що багато положень законопроекту ускладнюють вирішення проблем адвокатури.

Зокрема, голова Ради адвокатів Волині вказує на те, що законопроект містить зміни в структурі органів адвокатського самоврядування з подвійним членством шляхом створення регіональних палат, що призведе до роздробленості адвокатури та позбавить її можливості заявити про себе як про цілісний інститут. За оцінкою голови РАР, cпроба відновити регіональне членство та реанімувати обласні колегії адвокатів у вигляді регіональних палат адвокатів відкидає адвокатуру України назад, як мінімум, на 25 років, в часи існування України як УРСР, в складі СРСР і веде до регресу в розвитку.

Законопроект містить багато суперечностей та не вирішує основної проблеми адвокатури — забезпечення дотримання професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. Відповідно до нового законопроекту регіональні органи адвокатського самоврядування позбавлені основних функцій по захисту професійних  прав та інтересів адвокатів регіону.

На думку адвокатів регіонів, саме такими засобами, як подання не правдивої інформації робиться спроба відволікти адвокатуру від її основного завдання визначеного законом — надання професійної правничої допомоги та втягнути у постійний виборчий процес по формуванню органів адвокатського самоврядування.

Голова Ради адвокатів Черкаської області Олександр Лічевецький також звернувся з листом, в якому просить надати можливість бути присутнім на засіданні робочої групи. Адже, за його оцінкою, обговорюваний законопроект несе ризики руйнування адвокатського самоврядування.

Голова Ради адвокатів Донецької області Лідія Керанчук також заявила про необхідність врахувати думку адвокатів регіону під час напрацювання змін до чинного закону.

У листі від Ради адвокатів Сумської області голова РАР Олександра Ковальова також висловлює готовність надати зауваження та пропозиції, враховуючи реальний досвід створення адвокатського самоврядування на рівні регіону.

Рада адвокатів Миколаївської області у своєму зверненні закликала координатора Ради з питань судової реформи «не робити крок назад на Європейському шляху нашої країни» та забезпечити участь в обговоренні проекту Закону представників рад адвокатів регіонів, зокрема, представника ради адвокатів Миколаївської області.

Голова Ради адвокатів Закарпаття Олексій Фазекош звернув увагу на те, що «запропоновані зміни до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ставлять під загрозу існування системи адвокатури на Україні, як незалежної, професійної, самоврядної організації». Він наголосив, що у разі прийняття цього законопроекту та здійснення такої псевдореформи станеться повернення до «дрімучої совковості» та призведе, по суті, до «феодалізації» адвокатури та розвалу її цілісності.

Звернення направлені до заступника Глава Адміністрації Президента України, координатора Ради з питань судової реформи Олексія Філатова та керівника Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України, секретаря Ради з питань судової реформи Костянтина Красовського. Копії листів направлені до НААУ.

Нагадаємо, раніше НААУ вже опублікувала відкрите звернення щодо проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (нова редакція) та інших пов’язаних законодавчих актів України» і закликала обговорити документ за участю НААУ.

Закон і Бізнес